Vedlikeholde gressplenen om våren

72% of 100%
Når været blir bedre og naturen våkner til liv etter vinteren, er det på tide å vise gressplenen litt ekstra omsorg. På den måten kan du sikre at du får en sunn og fin gressplen gjennom hele sommeren.
 1. Fjern alt løv og annet avfall fra plenen

  Begynn med å fjerne løv og annet avfall, som greiner, fra plenen. En løvblåser gjør jobben raskt. I tillegg til (dødt) løv kan løvblåseren også suge inn og kutte opp mindre beskjæringsavfall. Dette samles i en pose slik at du enkelt kan kaste det.

 2. Klippe gresset

  Når du ser at gresset har begynt å gro, kan du begynne å klippe plenen hver uke. Regelmessig gressklipping øker oksygennivået rundt gresset. Dette reduserer sannsynligheten for at mosen får fotfeste. Gresset bør være tørt når du klipper det. Vått gress klumper seg sammen og kan tette gressklipperen.

  Du må finne ut hvor langt gress du vil ha og velge egnet innstilling på gressklipperen. Gressets lengde avhenger av hvordan gressplenen brukes og av utetemperaturen. Hvis gressplenen er mest til pynt, eller hvis den ligger i skyggen store deler av dagen, bør du bruke en klippehøyde på 2–3 cm. Hvis barn eller kjæledyr leker på gressplenen, bør du bruke en klippehøyde på 4–5 cm. Hvis det er varmere enn 25 °C ute, bør du klippe gresset litt høyere enn vanlig. Hvis du klipper gresset for kort, kan du skade røttene når temperaturen er høy.

 3. Fjerne mose

  Det lønner seg å lufte plenen igjen om våren hvis det har kommet mose i løpet av vinteren. Du kan bruke en spesiell rake som fjerner mosen fra bakken. Dette lufter også plenen. Du kan bruke raken når plenen begynner å gro, noe som kan skje så tidlig som i begynnelsen av april. Deretter raker du enkelt sammen mosen og fjerner den.

 4. Såing

  Det er viktig at du sår gress slik at gressplenen kommer seg etter vinteren. Da sikrer du også at du får en ren og sunn gressplen om våren og gjennom sommeren. Gress spirer best når temperaturen blir litt høyere, så april/mai er egnet tidspunkt for å så. Hvis gresset vokser tett, er det mindre sannsynlighet for at det kommer mose.

  Sørg for at gresset er fuktig til frøene har spiret. Gå så lite som mulig på gressplenen, spesielt når du har sådd, siden nyspirede gressblader er veldig skjøre og kan ødelegges. Husk at fugler er veldig begeistret for gressfrø. Noen hagesenter selger spesielle frø som fugler ikke liker, men du kan også skremme bort fuglene ved å sette ned pinner med aluminiumsfolie på ulike steder på plenen.

 5. Gjødsling

  Alle gressplener trenger næringsstoffer. Vi anbefaler at du gjødsler plenen om våren og på nytt om sommeren. Dette gir bedre beskyttelse mot sykdom, hjelper gresset med å komme seg raskere og reduserer faren for mose.

  Det finnes flere typer gjødsel. De kan deles inn i to hovedgrupper: organisk gjødsel og kunstgjødsel. Kunstgjødsel er billigere enn organisk gjødsel og inneholder alle mineralene gressplenen trenger. Organisk gjødsel inneholder kun naturlige næringsstoff og fungerer lenger enn kunstgjødsel. Legg merke til at de fleste typer gjødsel inneholder stoffer som er skadelige for barn og kjæledyr. Det kan derfor være lurt å holde barn og kjæledyr unna gressplenen i noen dager til gjødselen har trengt ned i jorden. Du må alltid følge instruksjonene på emballasjen.

 6. Trimme kantene

  Du kan trimme kantene av plenen om våren for å fjerne overvekst etter vinteren og pynte opp. Slik gjør du det:

  Trinn 1: Legg en tråd langs kanten av plenen
  Hvis du vil trimme en rett plen, kan du enkelt følge tråden. Plasser to pinner ved endene av plenens kanter, og plasser ekstra pinner mellom dem. Strekk en tråd mellom dem langs kanten av plenen. Sørg for at den er så stram at den ikke kan bevege seg.

  Trinn 2: Trim langs kanten
  Nå kan du trimme kanten ved hjelp av en spesiell kanttrimmer. Plasser kanttrimmeren mot innsiden av tråden. Sørg for at kanttrimmeren er vinklet ned mot bakken slik at kanten av plenen blir fast og ikke smuldrer opp. Flytt kanttrimmeren langs kanten av tråden med en skjærende bevegelse.

  Trinn 3: Rak sammen gresset ved kanten av gressplenen
  Bruk en rive til å samle sammen kantene du har trimmet av.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Vedlikeholde gressplenen om våren

3.6
3.6 of 5

51 totalt

 • 5
  28
 • 4
  3
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  13