Sette inn en ny vinduskarm

78% of 100%

Hvis du har pusset opp eller flyttet inn i et nytt hus, kan det hende du ønsker å bytte ut en eller flere vinduskarmer. De eksisterende vinduskarmene kan være ødelagte, det kan hende du ikke liker dem, eller kanskje de ikke passer til den nye stilen. De fleste hus har standard vinduskarmer, så det er ikke vanskelig å bytte dem ut med nye. Det kan gjøres på flere måter. Du kan for eksempel bruke vinduskarmer som ganske enkelt plasseres oppå de som er der fra før, men du kan også dekke de gamle vinduskarmene med fliser eller naturstein.

Hvis du setter inn nye vinduskarmer, kan du gjøre dem like i alle rommene. Hvis du har et karnappvindu, tenk litt på hva du kan gjøre der, for et karnappvindu er ikke mye i bruk. Du kan bruke det som ekstra sitteplass med puter.

Det finnes vinduskarmer i alle former og størrelser. Vil du at vinduskarmen skal være plassert bare akkurat foran vinduet, eller vil du at den skal strekke seg et stykke langs veggen? Det finnes vinduskarmer i ulike materialer, for eksempel tre, stein og marmor.

Hva slags materialer trenger du?
- Finérbånd
- Hurtigtørkende tetningsmasse
- Bygglim
- Tetningsmasse av silikon
- Hvis nødvendig for å reparere: tapet eller maling
- Fint sandpapir
 

 1. Sett inn en ny vinduskarm utenpå den gamle

  Hvis du ikke kan eller vil fjerne den gamle vinduskarmen, kan du bruke en ny vinduskarm som du ganske enkelt setter utenpå den gamle. De har ofte en ripebestandig overflate og festes ved hjelp av bygglim.

 2. Fjern den gamle vinduskarmen

  Hvis du vil fjerne den gamle vinduskarmen, må du først skjære bort kantene på tetningsmassen med en universalkniv. Når du har løsnet kantene på tetningsmassen, prøver du å dra ut vinduskarmen. Hvis det er vanskelig å få det til, prøver du å løfte av vinduskarmen fra undersiden.

 3. Fjern tetningsmasse- og limrester

  Når du har tatt av vinduskarmen, kan du fjerne tetningsmasse og lim som sitter igjen, med en sparkelkniv. Hvis det ble skader på veggen da du fjernet vinduskarmen, kan du reparere dem med tetningsmasse eller gips.

 4. Kontroller at overflaten er vannrett

  Før du setter på plass den nye vinduskarmen, må du kontrollere at overflaten den skal festes på, er jevn og i vater. Bruk et vater og sørg for at overflaten helt jevn og i vater vannrett. Det sikrer at limet på den nye vinduskarmen sitter godt fast.

 5. Mål bredden på vinduskarmen

  Mål bredden på vinduskarmen eller veggen, og mål hvor dyp (A+B) vinduskarmen skal være. Hvis du vil at vinduskarmen skal strekke seg et stykke langs veggen (C1+C2), måler du vinkelen nøyaktig med en vinkelhake. Deretter er den beste framgangsmåten å lage en mal av kraftig papp. Bruk malen til å merke opp vinklene på vinduskarmen. I praksis passer ikke alltid den rette linjen på vinduskarmen helt med den rette linjen på veggen.

 6. Merk opp vinduskarmen

  Merk opp nødvendig utforming og mål på den nye vinduskarmen. Bruk en vinkelhake til å merke opp en rettvinklet linje. Plasser pappmalen nøye, og overfør vinkelen til vinduskarmen med en blyant.

 7. Sag til vinduskarmen i riktig størrelse

  Bruk en stikksag med et fintannet blad. For å unngå at det øverste laget fliser seg opp, limer du gjennomsiktig tape over sagelinjen du har merket opp. Deretter sager du til karmen i riktig størrelse og fester tape nøyaktig på ytterkantene og setter på finérbåndet. Hvis finérbåndet har klebemateriale, fester du det med et strykejern. Når klebematerialet er tørt, skjærer du til finérbåndet nøyaktig med en skarp kniv. Deretter pusser du kantene jevne med fint sandpapir.

 8. Sett på plass vinduskarmen

  Når vinduskarmen passer perfekt mellom veggene, påfører du bygglim på overflaten der den skal festes. Bruk en tetningspistol slik at limdråpene blir like store og med samme avstand. Deretter legger du vinduskarmen på overflaten og trykker den godt på plass. Kontroller med et vater at vinduskarmen er helt vannrett. Vent til limet har tørket, og fyll deretter eventuelle hull eller skjøter med hvit akrylmasse.    

 9. Sett på en dekorlist

  Det kan hende at vinduet er skadet på undersiden av vinduskarmen, eller kanskje du ønsker et klassisk utseende. I så fall kan du sette på en egnet dekorlist. Sag den til i riktig størrelse og fest den med bygglim.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Sette inn en ny vinduskarm

3.9
3.9 of 5

155 totalt

 • 5
  84
 • 4
  28
 • 3
  10
 • 2
  8
 • 1
  25