Skip to content

Påfør tetningsmiddel

Det kan fort bli dyrt hvis du skal få noen andre til å gjøre jobben for deg. Men riktig fremgangsmåte er det heldigvis mye du kan gjøre selv. Du sparer både tid og penger når du følger de enkle, trinnvise instruksjonene i SKIL nettsiden. De trinnvise instruksjonene er inndelt i kategorier med ulike typer jobber i og rundt hjemmet, og du får tydelige forklaringer fra A til Å.Klikk på en trinnvis instruksjon, og så er det bare å gå i gang!

  1. Hvilken type tetningsmiddel skal du bruke?

    Sammensetningen av tetningsmiddelet bestemmer hvor elastisk det er, og hvor raskt det herder. Et universaltetningsmiddel er et godt valg til generell bruk. Til bruk på bad eller andre våtrom er det best å velge et muggbestandig tetningsmiddel. Dett vil hindre at skjøten etter hvert blir svart. Merk at det kan males på noen typer tetningsmiddel, mens det ikke kan gjøres på andre.

  2. Sammenføyning

    Ikke alle typer tetningsmiddel er egnet for alle jobber. For eksempel er ikke akrylmasse egnet til bruk på glass, fliser og andre glatte overflater, mens silikongummi, teflon- og asfaltmasse har bedre heftevne på asfaltoverflater og takmaterialer. I noen tilfeller kan heftevnen forbedres ved først å bruke et grunningsstrøk.

  3. Male tetningsmiddelet

    De fleste tetningsmidler fås i hvitt, grått, svart, brunt og gjennomsiktig. Du kan velge den fargen som passer best til den underliggende overflaten, eller du kan male tetningsmiddelet i samme farge som overflaten. Se først på emballasjen om det kan males på tetningsmiddelet. Hvis du skal male tetningsmiddelet, husk at selve malingen ikke er elastisk, slik at den kan sprekke senere hvis det er bevegelse i skjøten.

  4. Oksidering

    Hvis tetningsmiddelet inneholder syre, kan det oppstå oksidering på den underliggende overflaten. Dette kan skje på speil, stein- og marmorfliser, aluminium og kopper. Hvis du skal være sikker på at dette ikke skal skje, skal du velge syrefritt tetningsmiddel. Du kan lett sjekke dette ved å lukte på undersiden av patronen.

  5. Rengjør overflaten

    Hvis du skal lappe en sprekk i hjørnet på en vegg, må du først fjerne alt løst materiale med en trekantskraper eller en skarp kniv. Rengjør deretter hullet med en børste eller støvsuger. Du bør også fjerne alle rester av lim, tetningsmiddel eller olje med sprit eller avfettingsmiddel.

  6. Maskering

    Hvis du ønsker et så rent resultat som mulig og du ikke er sikker på at du kan påføre tetningsmiddel i en helt rett linje, særlig på vanskelig tilgjengelige steder, er det best å bruke maskeringstape. Legg på tapen slik at den dekker begge sider av den linjen som skal tettes, og fjern så tapen før tetningsmiddelet er tørt.

  7. Bruke patronen med tetningsmiddel

    Bruk en hobbykniv til å skjære av forseglingen på patronen. Skjær så av en liten del av tuppen på påføringsdysen slik at du får en tynn stripe med tetningsmiddel. Hvis du skjærer av en større del av dysen, vil stripen med tetningsmiddel bli bredere. Sørg for at stripen med tetningsmiddel blir 1 eller 2 mm bredere enn den sprekken som skal fylles. Legg så patronen i pistolen. Når du trekker i håndtaket, vil påføringsdysen fylles med tetningsmiddel. Stopp så snart du ser tetningsmiddelet.

  8. Lage tetningen

    Den beste arbeidsstillingen er å holde pistolen i en vinkel på 45° og trekke pistolen mot deg selv. For å påføre tetningsmiddelet på en pen måte må du finne riktig arbeidstempo. Hvis du flytter deg for sakte, får du en klumpete, ujevn overflate, og du sløser unødig med tetningsmiddelet. Hvis du flytter deg for raskt, får du ikke fylt sprekken ordentlig. Når du kommer til slutten av skjøten, skal du slippe håndtaket og trykke på knappen eller spaken på baksiden av pistolen. Dette løsner trykket slik at strømmen av tetningsmiddel stopper umiddelbart. Hvis du ikke gjør dette, vil tetningsmiddelet fortsette å strømme ut av dysen.

  9. Avslutte tetningslinjen

    Fukt fingeren med litt såpevann i en bolle eller en servant, og glatt så ut skjøten. Såpen hindrer at tetningsmiddelet setter seg fast på fingeren. Du kan også påføre litt såpevann med en dusjflaske. Fjern gjenværende rester av tetningsmiddelet med såpevannet. Etter at tetningsmiddelet har tørket, kan du fjerne det med en kniv og en hard svamp. Du kan kjøpe spesielle sparkelspader og rengjøringsmidler for å påføre og gjerne tetningsmiddelet.

Vurdering

Vurder dette trinnvise beskrivelsen.

Påfør tetningsmiddel

4.3
4.3 of 5

649 Antall stemmer

  • 5
    398
  • 4
    146
  • 3
    32
  • 2
    20
  • 1
    53