Montere og henge opp en rullegardin

82% of 100%

Du kan vanligvis kjøpe rullegardiner i forskjellige størrelser. Hvis du er heldig, kan du finne en som passer helt nøyaktig til vinduet ditt. Men hvis ikke er det lett å skjære til en gardin så du får riktig størrelse. Velg en gardin som er litt lengre og bredere enn vinduskarmen. Du kan skjære til den øverste rullen på gardinen med en baufilen.

Hva slags rullegardiner finnes det?
Rullegardiner fås i forskjellige materialer som vinyl, bomull og ISO (med isolerende underlag av aluminium).

 1. Velge riktig sted

  Avhengig av den plassen som står til rådighet og dine egne preferanser, er det ulike måter å montere gardinskinnen foran vinduet på.

  A. På vinduskarmen
  Vinkelbrakettene monteres på vinduskarmen.

  B. Inni vinduskarmen
  Monteringsbrakettene monteres inni vinduskarmen, foran ruten.

  C. På veggen
  Vinkelbrakettene monteres på veggen over vinduet.

  D. Fra vegg til vegg
  Vinkelbrakettene monteres på veggen eller i taket i hele veggens bredde. Med denne monteringsmetoden kan du henge gardinen slik at den dekker hele veggen.

 2. Undersøk om det er hindringer i veien

  Pass på at det ikke er noen utstikkende deler som kan hindre rullegardinen når du hever eller senker den – for eksempel et vindusbeslag som stikker for langt ut. Hvis det er tilfellet, kan du overveie å montere gardinen slik at den ruller opp og ned i forkant istedenfor i bakkant.

 3. Mål bredden

  Hvis du vil montere gardinen inni vinduskarmen, skal du måle bredden på gardinen inkludert monteringsbrakettene. La det være 5 mm ekstra plass på hver side av karmen slik at du lett kan montere brakettene.

 4. Bestem deg for hvilken side du vil montere kjedet på

  Bestem om du skal montere kjedet på rullegardinen på venstre eller høyre side. Når du har merket av posisjonen, fester du brakettene inni eller på vinduskarmen. Braketten med den fremstikkende tappen, beslaget med sekskanthodet eller rillen er vanligvis siden med kjedemekanismen. Se først om det er tilfellet, siden det kan variere fra det ene merket til det andre.

 5. Montere brakettene på vinduskarmen eller veggen

  Bestem posisjonen på den første braketten, og merk av borehullene. Hvis du skal montere braketten på vinduskarmen, skal du først bore hullene med et tynt trebor (2,5 mm). Eller hvis du skal montere gardinen på veggen, kan du bruke et 6 mm murbor sammen med veggplugger i samme størrelse. Monter så den første braketten, og stram skruene litt. Bruk en lang trelist, juster rullegardinen med et vater slik at den er horisontal. Merk deretter av borehullene for den andre braketten.

 6. Montere brakettene i taket

  Finn midten på vinduskarmen, og bruk en vinkelhake til å merke av dette punktet i taket. Fra dette midtpunktet måler du ut posisjonen til brakettene til venstre og høyre (hver halvparten av hele lengden).

 7. Skjære gardinen til riktig bredde

  Når du korter inn rullegardinen, må du trekke tykkelsen på de to brakettene fra den samlede bredden som er målt. Vanligvis betyr det å trekke 2 x 4 mm ekstra fra den målte bredden. Merk av den bredden du får på gardinen, og sag av resten. Monter endelokk med tapp på rullen. Nå kan du sage listen nederst på gardinen til samme bredde.

 8. Skjære til stoffet.

  For å måle og skjære stoffet i gardinen til riktig størrelse skal det først legges på en jevn overflate. Bruk listen nederst på gardinen etter at du har saget den til riktig bredde, til å merke av samme bredde på stoffet. Deretter kan du skjære til stoffet. Den beste måten å gjøre det på er å bruke en skarp hobbykniv, men du kan også bruke saks.

 9. Feste stoffet til rullen

  Fjern beskyttelsesplasten fra den selvklebende stripen på gardinen. Stoffet må kunne rulle opp og ned langs vinduskarmen. Se nøye etter på hvilken side kjedemekanismen befinner seg. Stoffet må festes til rullen slik at det er helt horisontalt, for ellers vil det ikke rulle rett opp! Brett de siste 5 cm av stoffet slik at du får en skarp brett. Plasser så rullen inni bretten med den selvklebende stripen vendt oppover. Bruk begge hender, og rull gardinen opp til den øverste kanten på stoffet mens du holder den helt rett. Rull deretter opp ¾ av gardinen, og sett listen nederst på gardinen inn i åpningen. Nå er gardinen klar til å monteres.

 10. Montere gardinen

  Sett først rullen inn i braketten med kjedemekanismen, og deretter inn i den andre braketten.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Montere og henge opp en rullegardin

4.1
4.1 of 5

558 totalt

 • 5
  337
 • 4
  93
 • 3
  48
 • 2
  21
 • 1
  58