Montere hyller

84% of 100%

Hyller gir ekstra lagringsplass og har også en dekorativ funksjon, for eksempel som bokhyller. Du kan lage dem i forskjellige farger og størrelser og av forskjellige materialer. Du kan også være kreativ med støttene. Du trenger ikke alltid å bruke vinkelbraketter som vist i vårt eksempel.

Fokuspunkter
Før du borer hull i veggen, må du forsikre deg om at det ikke går noen vann-, gass- eller elektriske ledninger der du har tenkt å bore. Det finnes spesielle elektroniske detektorer for å finne den nøyaktige posisjonen til skjulte rør og kabler.

 1. Hvor skal du montere hyllen?

  Først må du bestemme nøyaktig hvor du vil montere hyllen, og hva du ønsker å sette på den. Dybden på en bokhylle er forskjellig fra dybden på hylle der du skal plassere planter. Ta en hylle av den riktige størrelsen, og hold den mot veggen på det stedet der du vil montere den. Plasser hyllen horisontalt ved hjelp av et vater, og merk av undersiden på veggen.

 2. Bore i fliser

  Hvis du skal bore i fliser, sjekker du først om det er mulig å tilpasse hyllen slik at du bare trenger å bore i fugene mellom flisene. Da vil flisene forbli hele, og du kan være sikker på at bordet er vannrett. Hvis du ikke kan unngå å bore i flisene, markerer du posisjonen til hullet på et kryss av maskeringstape. Dette vil hindre at boren glir unna. Bor hullet litt dypere enn lengden på veggpluggen, fordi pluggen må skyves inn bak flisen. Da vil ikke flisen sprekke når du strammer skruen.

 3. Hvor mange støtter?

  Vekten av hyllen bæres av to eller flere støtter som skrus fast i veggen. Disse bør ikke stå for langt fra hverandre for å hindre at hyllen bøyer seg i midten. Antall støtter avhenger av lengden på hyllen og vekten av de gjenstandene du skal plassere på den. Når det gjelder en hylle som er laget av 16 mm sponplate, er riktig avstand mellom støttene 40 til 60 cm. Med 18 mm massivt tre eller MDF bør avstanden være 50 til 70 cm, og med 18 mm multipleks kan du øke den til 90 cm.

 4. Merke av hullene på veggen

  Plasser toppen på støtten mot blyantstreken som du avsatte tidligere i trinn 1. Når du har merket av det første hullet, skal du kontrollere at støtten er loddrett, og så merker du av de gjenværende hullene. Merk av hullene for de(n) andre braketten(e) på samme måte.

 5. Hva slags skruer og veggplugger skal du bruke til hvilken veggtype?

  Bruk alltid riktig type bor til det materialet som veggen er laget av. Bruk 45x4 mm skruer til små støtter og 45x6 mm skruer til større støtter. Hvis du har hule vegger laget av gipsplater eller gassbetong, må du bruke spesialplugger.

 6. TIP

  For å hindre hyllen i å bøye seg – for eksempel hvis du setter tunge bøker på den – kan du feste en ekstra trelist langs fronten på hyllen. Dette gir hyllen et mer solid utseende og tilfører også ekstra stivhet og støtte.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Montere hyller

4.2
4.2 of 5

218 totalt

 • 5
  143
 • 4
  33
 • 3
  8
 • 2
  12
 • 1
  22