Montere flatskjerm-TV på veggen

78% of 100%

Siden en flatskjerm-TV ikke har noe plasskrevende bilderør, er det mulig å montere den på veggen akkurat som et maleri. I tillegg til det kan du også kjøpe stilige TV-støtter, som dessuten skjuler kablene. Det finnes ulike monteringssystemer – for eksempel faste og justerbare, slik at du først må bestemme deg for hvilken type du skal bruke.

Fokuspunkter
Før du borer hull i veggen, må du forsikre deg om at det ikke går noen vann-, gass- eller elektriske ledninger der du har tenkt å bore. Det finnes spesielle elektroniske detektorer for å finne den nøyaktige posisjonen til skjulte rør og kabler.

 1. Merke riktig posisjon

  Bestem deg for hvor du skal montere TV-apparatet. Du kan plassere det rett på veggen, eller du kan montere det slik at det kan dreies eller vippes. Det kan være nyttig å finne den beste vinkelen å se på TV-en på fra ulike posisjoner (for eksempel fra kjøkkenet).

 2. Finne riktig høyde

  Tommelfingerregelen er at den underkanten på en flatskjerm-TV skal være 50 til 60 cm over gulvet. Det er naturligvis også avhengig av din egen situasjon. Det er en god idé å ta et stykke papp på omtrent samme størrelse som TV-apparatet og holde den mot veggen. Deretter ser du på pappen fra ulike sitteposisjoner. Når du er fornøyd med posisjonen, kan du montere flatskjermen din i samme høyde.

 3. Kan brakettene holde vekten?

  Pass på at du bare kjøper braketter som er egnet til størrelsen og vekten på flatskjermen (sjekk spesifikasjonene på braketten). Les håndboken for flatskjermen, og sammenlikne dataene. Bruk veggplugger og skruer av god kvalitet, og bruk alle de skruehullene som det er i braketten.

 4. Avstand fra veggen

  Du kan montere flatskjermen tett inntil veggen selv om det betyr at du ikke kan justere skjermstillingen. Husk at en flatskjerm-TV produserer varme, og en større avstand mellom skjermen og veggen gir bedre ventilasjon. Det betyr også mindre risiko for mørke varmeflekker som følge av støvavsetninger på veggen, og det gjør også at du kan justere vinkelen på skjermen horisontalt og vertikalt.

 5. Mål størrelsen på VESA monteringsadapter

  For å velge riktig veggmonteringsbrakett skal du måle avstanden mellom skruehullene bak på flatskjermen. De vanligste størrelsene er 10 x 10 cm og 20 x 10 cm senteravstand.

 6. Skjul kablene

  I tillegg til strømkabelen og antennekabelen brukes det ofte flere andre kabler for å kople flatskjermen til annet utstyr – for eksempel DVD-spillere, spillkonsoller, satellittmottakere og digitale set-top-bokser. Disse enhetene er ofte plassert på et frittstående skap på gulvet, slik at du må finne den beste måten å trekke kablene til TV-apparatet på. En god måte å gjøre dette på er å bruke en kabelkanal slik at kablene føres ryddig og pent og er ute av syne. En annen mulighet er å bruke en TV-støtte med en hylle som holder utstyret.

 7. TIP

  Vil du unngå å bruke en stygg kabelkanal? Da kan du overveie å installere en falsk vegg der du monterer flatskjermen din. Hvis du skal lage den falske veggen av plater som er montert på et rammeverk av trebjelker, kan du bruke plassen bak det til kablene. Et annet alternativ kan være å trekke kablene gjennom rommet bak TV-apparatet hvis utformingen av boligen gjør det mulig.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Montere flatskjerm-TV på veggen

3.9
3.9 of 5

459 totalt

 • 5
  242
 • 4
  90
 • 3
  29
 • 2
  18
 • 1
  80