Montere en ekstra hylle i garderobeskapet

82% of 100%

Garderobeskap og andre skap har ofte massevis av plass til alle tingene dine, men den innvendige utformingen er ikke alltid så smart. Ved å montere en ekstra hylle i et nytt eller eksisterende skap kan du få mer plass til å holde alt i orden. Og hvis det du oppbevarer endrer seg, er det enkelt å legge til flere hyller så du får enda mer plass.

Fokuspunkter

Det første du må gjøre, er å ta en titt på hva slags hyller som brukes i skapet eller garderobeskapet. Vanligvis lages disse av sponplater med en finert eller laminert overflate og en tykkelse på 16 eller 18 mm. Hyllene kan festes på ulike måter – ofte er noen av dem eller alle festet til sideplatene.

 1. Hyllebredder og -avstander

  Hyllebreddene og -avstandene behøver ikke å være like hele veien. Du kan variere dette for å dekke ditt eget oppbevaringsbehov, for eksempel ved å ha ulike hylledybder eller ved å sette inn en eller to hyller som er mindre dype.

 2. Hva slags materiale?

  Det oftest brukte materialet til skap- og garderobehyller er sponplater. De har ofte en finért eller plastlaminert overflate på begge sider. Sponplater har en tendens til å bøye seg selv når de bare er litt belastet. Hvis du limer eller skrur på en list på den fremre og bakre kanten på den øvre overflaten, er det ofte nok til gjøre hyllen sterkere og stivere.

 3. Sage til riktig størrelse

  Bruk en vinkelhake, og undersøk først om skap- eller garderobeveggene står vinkelrett på bakplaten, og at bakplaten er flat. Mål bredden på den øverste eller nederst hyllen for finne bredden på den nye hyllen. Da kan bestille den klar til bruk, eller du kan selv skjære den til med en håndsag eller elektrisk sag.

 4. Kanttape med finérutseende

  Hvis du bruker finérte sponplater, er den eksponerte kanten ikke så pen etter saging. Du kan avslutte kanten ved å bruke en passende tape som strykes på. Hold tapen på plass, og stryk den på med et varmt strykejern slik at den fester seg på hyllekanten. Eller du kan selvfølgelig dekke hyllen med selvklebende plastfolie, magasinsider eller hva du enn foretrekker.

 5. Hyllebraketter

  Neste trinn er å montere hyllebrakettene. Det finnes forskjellige typer, så undersøk hvilke som allerede brukes i skapet ditt eller garderoben din. Noen av de vanligste typene er:
  • Trestøtter som er skrudd fast til sideplatene. Disse har samme lengde som dybden på hyllen.
  • Justerbare hyllesystemer. Bor huller i sideplatene (ikke for dype), og stikk inn hylser der du skyver inn en splint for å støtte hyllen. Eller du kan selvfølgelig sette splinter eller dyvler av tre rett inn i sideplatene.
  • Faste støtter eller braketter festet med skruer eller spiker, begge på sideplatene og under hyllen.

 6. Plassere hyllen

  Vær nøye når merker av posisjonen til støttene på de to sideplatene. Hvis du bare måler avstanden fra toppen eller bunnen av skapet eller garderoben, har du ingen garanti for at hyllen vil bli rett. Den beste metoden er å legge et vater på hyllen, holde det på plass mellom de to sideplatene og merke av riktig posisjon. Eller du kan bruke lik avstand mellom de to nærmeste hyllene, målt fra toppen av den øverste hyllen.

 7. Skru på plass

  Skru støttene fast på sideplatene. Plasser deretter hyllen på støttene, og bruk sylen til stikke små huller på undersiden av hyllen. Skru hyllen på plass med korte, spisse skruer.

 8. Forsterkning

  Du kan forsterke hyllene med ekstra trelister laget av det samme materialet som selve hyllene. Hvis du fester listen langs den fremre kanten på hyllen vil dette få hyllen til å se tykkere ut. Bruk hvitt trelim, og fest listen med en eller flere tvinger eller et par skruer.

 9. TIP

  Det er ofte nyttig å montere hyllene på en måte som gjør at du kan oppbevare lave og høye ting ved siden av hverandre. På den måten har du alltid riktig hylleplass tilgjengelig. En kort hylle med et ekstra loddrett skille kan da være en god løsning.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Montere en ekstra hylle i garderobeskapet

4.1
4.1 of 5

295 totalt

 • 5
  177
 • 4
  53
 • 3
  14
 • 2
  9
 • 1
  42