Male metall

76% of 100%

Noen ganger trenger du å male en metalloverflate, enten inne eller ute. Det er annerledes enn å male en trevegg. Hvis metallet er ubehandlet, må du først fjerne all rust. Da må du pusse overflaten med sandpapir eller skrape den med en stålbørste, før du vasker over for å fjerne fett og støv. Deretter påfører du et lag med metallgrunning på ubeskyttede flater – det holder med ett strøk, og du trenger ikke påføre et underlagsstrøk. Denne typen maling har god motstand mot ujevnheter og riper, og den er også rustbestandig. Hvis du maler på aluminium, kobber eller sink, bør du bruke en spesiell metallgrunning for bedre heftevne.

Viktig å være klar over
Bruk pensler og ruller av høy kvalitet – da blir resultatet synlig bedre.

 1. Innendørs

  Du kan også forholdsvis enkelt forandre fargen på radiatoren slik at den passer til den nye fargen i rommet (se også trinnvise instruksjoner for hvordan du lager en radiatorkasse). Puss slitte eller skadede områder med sandpapir, fjern fett og påfør et lag med grunning. Deretter sørger du for at hele radiatoren er fri for fett. Radiatoren må selvsagt være kald før du kan male den. Bruk spesialmaling til radiator, som fås i et bredt utvalg matchende eller komplementære farger. Radiatormaling er utviklet spesielt for bruk på radiatorer og varmerør. Denne typen maling er bestandig mot varme, misfarging og aldring.

 2. Utendørs

  Metallprodukter til utendørs bruk, slik som balkongrekkverk og hagegjerder, pergolaer, garasjedører osv., er utsatt for vær og vind. Det er derfor ingen overraskelse at metallet før eller siden vil korrodere eller ruste. Derfor trenger metall jevnlig vedlikehold, og det må kanskje til og med byttes ut fra tid til annen.

  Fjerne rust
  Rust og oksidering finner vi vanligvis langs sveiseskjøtene. Du kan enkelt fjerne det med en stålbørste eller ved å bruke en elektrisk drill med påmontert stålbørste. På flate områder som gjerder kan du bruke Multi-Stripper med påmontert rengjøringsskive. Bruk ansiktsmaske, vernebriller og arbeidshansker. Fjern all gjenværende rust, for ellers vil den komme tilbake igjen. Rustdannelse starter vanligvis på kanter og sveisede deler, så du må være ekstra nøye der, og særlig hvis de er på vanskelig tilgjengelige steder.

 3. Beskyttelse mot rust

  Bruk rustbestandig grunning eller annen spesialbehandling til metall for å forebygge rust. Det beste er å påføre den med en liten, rund pensel. Vær ekstra nøye, og påfør litt om gangen slik at produktet ikke renner. Det siste malingstrøket vil gjøre det mer slitesterkt.

 4. Bruke metallmaling utendørs

  Når grunningen har tørket helt, kan du påføre det siste malingstrøket. Bruk metallmaling ettersom den beskytter godt mot korrosjon på områder med moderat belastning. Unngå å male i sterkt sollys. Da vil nemlig malingen tørke for raskt, og det kan forårsake sprekker i det øverste laget. Start i hjørnene og på kantene, og bruk en rund pensel som du bare dypper 1 cm ned i malingen. Pass på at malingstrøket ikke påføres for tykt – det er bedre å påføre 2 eller flere lag. Vanligvis kan du overmale etter ca. 16 timer. Se jevnlig etter rust, fjern det straks med stålbørste og utbedre ved behov – da trenger du overmale så ofte.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Male metall

3.8
3.8 of 5

310 totalt

 • 5
  150
 • 4
  71
 • 3
  23
 • 2
  17
 • 1
  49