Male dører og vinduskarmer (utendørs)

74% of 100%

Før du begynner på malejobben utendørs, må du finne ut om du skal bruke alkydmaling (løsemiddelbasert) eller akrylmaling (vannbasert). Hva slags maling bør du bruke på en overflate som er malt tidligere? Generelt bør du bruke samme type maling som er brukt før. Du kan enten bruke vannbasert maling, slik som akrylmaling, eller du kan velge alkydmaling som krever løsemidler, slik som terpentin. Hvis treverket ikke har vært malt før, er det best å bruke akrylmaling til utendørs bruk. Da får overflaten puste, og det innebærer at akrylmaling har bedre heftevne uansett årstid.

Viktig å være klar over
Bruk pensler og ruller av høy kvalitet – da blir resultatet klart bedre.

 1. Forberedelse

  Hvis du skal overmale dører og vinduskarmer som har blitt malt før, bør du først skrubbe overflaten med litt fint sandpapir eller en stålbørste. Det bør være nok til å sikre god heftevne for det nye strøket. Det er lurt å passe på at alt er rent og fritt for fett, også vanskelig tilgjengelige steder. Du kan bruke en blanding av vann, vaskemiddel og ammoniakk. Pass på så du ikke lager riper i glasset, for det kan du ikke reparere senere.

 2. Tilstanden til malejobben

  Vannet i akrylmalingen kan noen ganger mykne overflaten som skal males. Dette kan igjen føre til avflaking eller bobler i malingen. Skal du bruke akrylmaling, er det derfor lurt å teste først på et lite område av døren eller vinduskarmen. Så venter du i noen timer. Hvis du ser verken avflaking eller bobler, kan du trygt fortsette å male med akrylmaling. I eldre hus vil du ofte oppdage at det er brukt kitt til å feste vindusglassene med. Sjekk at glasset er trygt, og reparer eller bytt det hvis det er sprekker.

 3. Tilstanden til eldre malingslag

  Kontroller tilstanden til tidligere malte flater. Du kan teste om den vil avflake eller løse seg opp, som beskrevet i trinn 2. Men nå skal du feste 2 remser med tape, og etter 3 dager lager du en dyp ripe med en skarp binders på testområdet. Fest kraftig tape over ripen, og dra den raskt av igjen. Se etter om det er mye avflaking på tapen. I så fall vil ikke det eksisterende malinglaget feste godt nok. Det innebærer at du må gå over til å bruke alkydmaling (løsemiddelbasert). Det gir nemlig bedre dekning hvis overflaten smuldrer lett opp.

 4. Overlappe for å beskytte mot fuktighet

  Fremgangsmåten for å male utendørs vinduskarmer og dører er nesten den samme som for innendørs vinduskarmer og dører. Den eneste forskjellen er at når du maler utendørs vinduskarmer og dører, så bør du overlappe glasset med noen få millimeter. Det vil forhindre at det kommer inn fuktighet. Bruk av kitt kan forårsake sprekker. Den beste tiden for utendørs malejobber er fra midten av april til midten av oktober.
  Merk: Pass på at du ikke maler i kraftig sollys. Da vil nemlig malingen tørke for raskt, og resultatet blir ikke særlig pent.

 5. Takrenner og snøfangere

  Hva slags materiale som er brukt til takrenner og snøfangere spiller selvsagt en viktig rolle for arbeidet – slik som Trespa eller andre laminerte plater, harde fiberplater, treverk, stål eller PVC. Se hva slags maling som er brukt til takrennene. Gamle malingstrøk kan fjernes med skrape eller malingfjerner. Hvis takrennene er lagd av galvanisert metall, skal du ikke skrape dem for det kan forårsake korrosjon. Er det bobler i det gamle malingstrøket på grunn av malingfjerneren og du ikke får fjernet det mer, må du skrape dette vekk for hånd. Vent ikke for lenge før du skraper, for hvis malingfjerneren begynner å tørke, må du starte forfra igjen. Etterpå vasker du treverket med vann. Når alt er tørket, påfører du først et nytt lag med underlagstrøk etterfulgt av et toppstrøk. Se også de trinnvise instruksjonene for «Ulike typer maling og lakk».

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Male dører og vinduskarmer (utendørs)

3.7
3.7 of 5

91 totalt

 • 5
  43
 • 4
  14
 • 3
  10
 • 2
  8
 • 1
  16