Lage et vedlager

74% of 100%

Hvis du har en peis eller en vedovn, trenger du også et vedlager. Veden må tørke før du kan bruke den, og den beste måten å gjøre det på er å lagre den utendørs. For å beskytte veden mot regn og holde den tørr, er det en god idé å lage et vedlager.

Fokuspunkter

Det beste materialet å bruke til et vedlager, er impregnert furu eller lerk med FSC-merking (Forest Stewardship Council). det trengs ikke ytterligere behandling takket være den miljøvennlige impregneringsmetoden. Det eneste som trenger ekstra beskyttelse mot å råtne, er trepålene som må stå nede i bakken. Dimensjonene på stolpene og tverrbjelkene er 9 x 9 cm.

Mål opp der stolpene skal plasseres, og finn ut hvor bredt og hvor høyt du vil at lageret skal være. Et godt forslag er vanligvis 1,85 m høyt, 60 cm dypt og 2 m bredt. Når du kjøper stolper (eller skjærer dem til), husk også at de må stå minst 30 cm nede i bakken.

 1. Støttestolper

  Start med de to stolpene foran og de to bak, og sag alle de fire stolpene slik at de passer til takhellingen (25 mm høydeforskjell mellom for- og bakkanten på hver stolpe).

 2. Takstøtter

  Sag endene på de to takstøttene i vinkel, igjen med en helling på 25 mm. Påse at begge sidene er parallelle. Takstøttene skal stikke 30 cm frem foran for å gi ekstra beskyttelse mot regn.

 3. Monter den venstre sideplaten

  Plasser de fremre og bakre stolpene på et flatt underlag, parallelt med hverandre med den ønskede avstanden mellom og med de avsagde hellende endene i samme retning. Forbind toppen på stolpene med takstøtten, med en overlapping på 30 cm foran. Forbor hullene med et tynt trebor for å hindre at treverket sprekker. Sett inn bare 1 skrue i hver skjøt, men ikke stram den ennå. Forbind stolpene i halvhøyde med en planke eller lekte, men ikke stram skruene her heller. Bruk en vinkelhake for å kontrollere at denne planken står i rett vinkel på stolpene, og deretter kan du sette inn og stramme alle skruene.

 4. Monter den høyre sideplaten

  Følg samme fremgangsmåte for den høyre platen (husk at dette er et speilvendt bilde av den venstre sideplaten). Monter planken eller lekten i halvhøyde som vist på illustrasjonen under.

 5. Monter de fremre og bakre tverrbjelkene

  Still begge sideplatene rett opp, og skru den bakre tverrbjelken fast på støttestolpene i samme høyde som takstøttene. Ikke glem å forbore støttestolpene. Skru deretter den fremre tverrbjelken fast til begge sideplatene på samme måte.

 6. Monter de midtre tverrbjelkene

  Nå kan du montere den midtre tverrbjelken i halvhøyde. Start med å skru den bakre tverrbjelken fast til de bakre støttestolpene i samme høyde som plankene eller lektene mellom støttestolpene. Monter deretter den fremre tverrbjelken på de fremre støttestolpene.

 7. Monter takplaten

  Du kan lage takplaten av 18 mm vanntett multipleks. Husk at taket må overlappe de to sidene og fronten med ca. 30 cm. Plasser takplaten på rammen, flukt den bakre kanten med den bakre rammen, og juster posisjonen på taket slik at det overlapper likt på begge sider. Skru deretter takplaten fast til rammen.

 8. Dekk takplaten

  Du kan dekke takplaten med en korrugert takplate eller med selvklebende takfilt og takspiker.

 9. Dekk sidene

  Du kan dekke sidene med trekledning, eller hvis du ønsker bedre ventilasjon, kan du bruke horisontale treplanker eller lekter med avstand mellom. Nå kan du montere den midtre hyllen. Den kan du lage av vanntett multipleks eller av den samme trekledningen som du brukte til å dekke sidene med.

 10. Impregnere trestolpene

  Du kan sette inn den nederst delen av støttestolpene med oleum, en erstatning for kreosot spesielt beregnet for utendørs bruk.
  Plasser lageret mot en vegg, og sørg for at støttestolpene går minst 30 cm ned i bakken. Fest stolpene til veggen med 8 mm skruer og veggplugger.

 11. Avslutte taket

  Til slutt skal du lukke skjøten mellom veggen og taket med tetningsmiddel så det ikke kan trenge inn vann.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage et vedlager

3.7
3.7 of 5

867 totalt

 • 5
  380
 • 4
  177
 • 3
  115
 • 2
  78
 • 1
  116