Lage et juletre i tre

72% of 100%

Du kan bruke dette gjenbrukbare trejuletreet både inne og ute. Du kan lage det i bordstørrelse, i en flat dekorativ utgave eller som et juletre i full størrelse. Treet er laget av vanntett kryssfiner, så du kan bruke det på mange forskjellige måter og på forskjellige steder. Etter bruk er det enkelt å demontere treet slik at det blir helt flatt og lett å oppbevare. Du kan kjøpe kryssfinerplater i ulike størrelser og tykkelser. Hvis du behandler juletreet med klar, gjennomsiktig lakk, vil det få en flott, naturlig look. Men du kan selvfølgelig bruke lakk i den fargen du liker best. Det er en god idé å påføre tetningsmasse for å beskytte kantene på kryssfineren – dette vil gjøre juletreet mer motstandsdyktig mot vind og vær, slik at du kan bruke det mange år.

 1. Noen ideer til et juletre i tre

  Her kan du se forskjellige juletrær i tre. En bordmodell med trekantede sider, en flat modell som er laget av planker og egner seg til veggmontering, og en modell laget av runde planker som krysser hverandre. En annen tredimensjonal modell bruker rette planker i et kryssmønster – du kan lage denne utgaven så høy du vil ved å bruke mer eller mindre vannrette lister.

 2. Lag et juletre som står på gulvet

  Hvis du vil lage et juletre som står på gulvet, er det en god idé å gå for slanke dimensjoner. Det kan du gjøre ved å bruke smalere trelister. Det vil bidra til å holde bredden smal og gjøre det enklere å lage et høyere tre. Trekantene i tre festes i en vinkel på 15°. Du kan feste alle slags dekorasjoner til treet – som små LED-lamper, kuler og stjerner – på innsiden eller utsiden av treet.

 3. Velg størrelsen på juletreet

  Det er best å bruke vanntett kryssfiner, enten du lager et lite bordjuletre eller et større tre som skal stå på gulvet. Til et mindre tre bruker du 9 mm tykk kryssfiner, og til et større tre bruker du 12 eller 18 mm tykk kryssfiner. Tegningen viser deg dimensjonene til et juletre med en høyde på rundt 145 cm. Du står selvfølgelig fritt til å velge den formen du vil til grenene på treet.

 4. Lag grenene

  Velg antall treprofiler – eller grener – du trenger til juletreet. Dette vil vanligvis være fire, seks eller åtte. Begynn med å klippe ut en mal i kartong, som kan hjelpe deg med å gjøre alle grenene like. Deretter legger du malen på kryssfineren og tegner langs kanten av malen med en blyant. Den øverste delen av hver gren har en vinkel på 15°, så spissene på alle grenene på det ferdige treet vil være ordnet i at pent mønster.

 5. Unngå å sprekke treet

  Bor hull i de interne vinklene på grenene med en 8 mm trebor. Dette vil bidra til å hindre at de utskårne kantene på treet sprekker, og det vil også gjøre det enklere for deg å bruke stikksagen.

 6. Sag ut grenene

  Bruk stikksagen til å sage ut den første ferdige profilen eller grenen. Sag jevnt og langsomt. La det elektriske verktøyet gjøre jobben. Pass på at du bruker et skarpt sagblad, og følg blyantstrekene nøye.

 7. Bruk den første grenen som mal

  Glatt de sagde kantene med sandpapir, og bruk denne første profilen eller grenen som mal for alle de andre grenene. Tegn langs kantene med en blyant til du har merket hele omrisset av den neste grenen. Bruk kryssfinerplaten så effektivt som mulig når du legger profilen oppå den for å lage nye grener.

 8. Sag ut grenene

  Bruk stikksagen til å sage ut formene på alle grenene, og bruk en sirkelsag til å sage de rette kantene i riktig størrelse. Fjern splinter og puss kantene glatte med sandpapir (kornstørrelse 180).

 9. Lag forbindelsesstykkene til juletreet

  Foten på det trekantede treet, med andre ord treets bredde på gulvnivå, er omtrent 780 mm. De nederste delene av de seks profilene eller grenene holdes sammen med forbindelsesstykker. Disse måler rundt 40 x 370 mm, og du kan sage dem ut av det som er igjen av kryssfinerplaten. Bor 8 mm hull på endene av forbindelsesstykkene – disse er til sisaltauet som skal holde grenene på treet sammen.

 10. Monter juletreet

  Hvis du har seks profiler eller grener, setter du først de to grenene som står rett overfor hverandre, på plass, etterfulgt av de fire andre. For å holde alle grenene sammen borer du et 8 mm hull på toppen av hver gren og knytter dem pent sammen med sisaltauet.

 11. Monter forbindelsesstykkene

  De seks profilene eller grenene holdes sammen av seks forbindelsesstykker som møtes på midten. Disse forbindelsesstykkene knyttes sammen med sisaltau, slik at de seks grenene er plassert like langt fra hverandre. Det er best å bruke sisaltau fordi det ser bra ut og passer perfekt til den naturlige kryssfineren du har brukt til å lage juletreet.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage et juletre i tre

3.6
3.6 of 5

72 totalt

 • 5
  40
 • 4
  3
 • 3
  8
 • 2
  5
 • 1
  16