Lage et hundehus

70% of 100%

Hvis hunden din er mye ute, er det viktig å tilby den en plass hvor den kan søke tilflukt fra regn, vind og sterkt solskinn. Det er ganske lett å lage et hundehus. Husk at huset må ha riktig størrelse i forhold til hunden! Og større er ikke alltid bedre, for hunder føler seg aller tryggest med liten plass. Et hundehus i passelig størrelse vil bidra til at hunden bevarer sin naturlige kroppsvarme.

Viktig å være klar over
Når vi her skal velge riktig størrelse på hundehuset, antar vi at det er til en middels stor hund som veier rundt 20 kg. Vi skal lage huset av tre, fordi dette materialet har naturlig gode isolasjonsegenskaper som holder huset kjølig om sommeren og varmt om vinteren. Av hensyn til hundens sikkerhet bør du bruke solide, holdbare materialer. Vi skal lage hundehuset med et fastmontert gulv, fordi det er mer komfortabelt og hygienisk.

Vi skal lage et enkelt hundehus med en A-ramme, som er enkel å lage. Det er best å bruke et treslag som egner seg til utendørs bruk, siden hundehuset vil være eksponert for all slags vær. Vanntett kryssfiner, epoksybelagte plater og impregnert tre er ideelle materialer. Det er best å bruke et FSC-godkjent utendørstreslag. Dette har miljøvennlig impregnering, så det er ikke behov for ytterligere behandling.

Hva slags materialer trenger du?
Størrelsene oppgitt nedenfor er ment som en veiledning. Du kan justere lengden, bredden og høyden slik at de er i samsvar med dine egne preferanser og størrelsen på hunden din.

Ramme: fire planker som måler 44 × 44 mm og er rundt 100 cm lange  

A-rammer:
– fire planker til stolpene, som måler 28 × 58 mm og er rundt 100 cm lange
– en planke til takmønet, som måler 44 × 44 mm og er rundt 120 cm lang

Gulvplate:
– epoksybelagt kryssfiner som er 12 mm tykk og måler rundt 100 x 100 cm
– fire korte føtter laget av trestykker som måler 90 x 90 mm og er 12 cm høye

Tak:
– 14 planker som måler 125 x 22 mm og er rundt 120 cm lange
– hjørneplanker til åpningen som måler 75 x 20 mm, 2 x ca. 130 cm lang og 2 x ca. 170 cm lang

Bakre vegg: satt sammen i en trekantet form, saget ut av 18 mm planker med not og fjær

Fremre vegg: trekantet form, saget med en åpning

Du trenger også:
– planker med not og fjær i 18 mm tykk impregnert furu med en effektiv bredde på 120 mm = 2 x 6 planker med en lengde på ca. 1000 mm (Hvis du bruker ubehandlet tre, må du behandle det med et lag maling eller lakk for å forebygge råte.)
– fire forbindelsesstykker med en lengde på 1000 mm
– hjørneplanker med en bredde på 20 mm

 1. Bærerammen

  Det første trinnet går ut på å lage bærerammen. Begynn med å forhåndsbore hullene i alle plankene som du senere skal skru fast. Dette vil hindre treet i å sprekke. Lag rammen som vist på tegningen. Bruk de fire plankene som måler 44 × 44 mm. Fest fire treklosser under rammen i hjørnene for å holde den oppe fra bakken.

 2. A-rammer

  Sett hundehusets A-rammer sammen i en trekantet form. Sag trekantens underside i en vinkel på 60° og toppsiden i en vinkel på 30°. Fest de nederste hjørnene på plankene med galvaniserte skruer (eller skruer i rustfritt stål).

 3. Takmønet

  Fortsett monteringen av rammen ved å sette de to A-rammene sammen med takmøneplanken, med en lengde på 120 cm, som vist på tegningen. Sørg for at trekantens A-rammer står riktig i forhold til hverandre. Bruk et vater for å kontrollere at A-rammene står loddrett før du skrur takmønet fast.

 4. Gulvplate

  Sag ut åpningene til stolpene i de fire hjørnene på gulvplaten. Senk gulvplaten mellom stolpene og skru det fast. Forstørr deretter de forhåndsborede hullene i gulvplaten med et forsenkningsbor slik at de forsenkede skruene er plane med overflaten på platen.

 5. Gjør taket vanntett

  Hvis du vil gjøre taket på hundekennelen 100 % vanntett, legger du først en tykk plastfilm (for eksempel damfolie) over A-rammen og fester den med stifter. Det neste trinnet er taket på huset.

 6. Monter taket

  Bruk overlappende planker som måler 165 x 22 mm. Skru først en planke fast på toppen. Fest deretter en avstandskloss under denne planken, slik at du kan skyve takpanelet under den. Dette vil holde panelet godt på plass og hindre regnet i å komme inn i hundehuset. Lag en ramme til det løse takpanelet av planker som måler 75 x 20 cm, og skru de vannrette takplankene fast slik at de overlapper takpanelet.

 7. Den bakre veggen på hundehuset

  Monter de fremre og bakre veggene hver for seg ved å feste grupper med seks planker med not og fjær-skjøter. Pass på at plankene er godt festet i hvert ledd. Fest plankene sammen i en vinkel på 60° (etter formen på A-rammen) med to forbindelsesstykker (B) for hver vegg. Disse forbindelsesstykkene må falle innenfor A-rammen, så du må ta høyde for avstanden. Skru topplanken fast for seg.

 8. Sag ut den trekantede formen

  Tegn den diagonale streken til taket fra midtpunktet og opp til toppen av den sjette planken. Bruk en sirkelsag til å sage bakveggen i den samme trekantform som A-rammen, og skru den fast.

 9. Den fremre veggen

  Tegn formen på inngangen i den fremre veggen fra den første til den fjerde planken. Pass på at inngangen til hundehuset er i midten. Øverst følger formen på inngangen takets linje. Denne er i en vinkel på 60°. Forhåndsbor hullene i de øverste hjørnene. Disse vil gjøre det enkelt for deg å snu stikksagen. Følg streken du tegnet, og sag ut resten av åpningen. Skru et forbindelsesstykke fast på toppen og bunnen over midten for å styrke den fremre veggen.

 10. Monter hundehuset

  Monter hundehuset ved å sette den fremre og bakre veggen på plass, og skru dem til bærerammen. Forhåndsbor skruehullene, og bruk forsenkede skruer for å oppnå en glatt overflate. Fest til slutt hjørnelister rundt inngangen for å gi huset et pent utseende.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage et hundehus

3.5
3.5 of 5

332 totalt

 • 5
  154
 • 4
  43
 • 3
  30
 • 2
  27
 • 1
  78