Lage et dukkehus

70% of 100%

Barn kan ha glede av å leke med et dukkehus i mange timer. Og du vil synes det er morsomt å bygge et dukkehus av tre akkurat slik du vil ha det.

Målestokk
Et dukkehus bygges vanligvis i en målestokk på 1:12 eller 1:24. Målestokk vil si hvor mange ganger mindre enn «virkelig størrelse» dukkehuset er. En målestokk på 1:24 betyr at 1 cm i modellen tilsvarer 24 cm i virkeligheten. Så størrelsen på virkeligheten reduseres 24 ganger. Mens hvis målestokken er 1:12, reduseres virkelig størrelse bare 12 ganger.

Miniatyrobjekter som personer, senger, skap, bord og stoler vil gjøre dukkehuset enda mer komplett. Hvilken målestokk du skal velge for dukkehuset, er avhengig av hvor mye plass du har. Hvis du velger en målestokk på 1:24, er det omtrent det samme som Playmobil-lekene som mange barn har. Så disse er ypperlige å bruke i dukkehuset.

Dukkehus lages av tre, ofte 9 mm tykk kryssfinér av bjørk. Hvis du designer ditt eget dukkehus av tre, kan du utforme rommene akkurat slik du vil, for eksempel stue, gang, toalett, bad, soverom, kjøkken eller garasje. For å få et inntrykk av hvordan det ferdige dukkehuset vil se ut, kan du måle rommene i huset der du bor og gjøre om målene etter en målestokk på 1:24. Det hjelper deg å bestemme hvor stort dukkehus du skal lage. Du kan også sette inn vinduer og dører laget av Perspex, samt vegger foran og på sidene.

Hva slags materialer trenger du?
- Tre: 9 mm kryssfinér av bjørk, bøk eller MDF-plater
- Trelim
- Maskeringstape
 

 1. Design dukkehuset

  Vi begynner med å lage en byggeskisse for å vise deg hvordan det ferdige dukkehuset vil se ut. Skriv de utvendige målene for dukkehuset på tegningen. Den midterste delen av dukkehuset har to etasjer. Det er flere rom som må møbleres, og vi skal lage dukkehuset åpent hele veien rundt med avtakbart tak. Det gjør det enklere for barna å leke med dukker og andre ting inne i dukkehuset.

 2. Lag planløsningen i riktig målestokk

  Det første trinnet er å tegne en planløsning på papir slik at du kan bestemme grunnflaten på dukkehuset. Bruk millimeterpapir til å dele opp grunnflaten i like deler. Det gjør det enklere å se hvor du skal sette inn panelene og sikrer at alle målene stemmer overens.

 3. Lag utformingen av grunnflaten

  Lag utformingen av grunnflaten i et rutenett med et areal som ikke er for stort – husk at det skal få plass i huset ditt. Stue, dører og trapper settes inn senere. Alle mål og proporsjoner følger utformingen i rutenettet, der alle paneler så langt det er mulig har de samme målene. Dette gjør utformingen enkel og bidrar til at det blir færre feil.

 4. Sag ut gulvpanelet

  Når du har kontrollert alt og er fornøyd med resultatet, er det tid for å overføre planløsningen til gulvpanelet av tre. Sag ut gulvpanelet du har tegnet, i en 9 mm-kryssfinérplate. Dette gjør du ved å bruke en stikksag med et svært fintannet blad. På innsiden av strekene i hvert hjørne borer du hull som er store nok til at stikksagen har plass til å snu i dem. Sag deretter ut veggene en etter en og åpninger til dører og vinduer etter behov.

 5. Sett på plass veggene i dukkehuset

  Plasser veggene i dukkehuset på gulvpanelet i en logisk rekkefølge. Før du limer på veggene på gulvpanelet, må du bestemme deg for hvilken rekkefølge det skal gjøres i. Da har du alltid oversikten over hva du holder på med. Når du er ferdig med å sage ut veggpanelene, kan det være lurt å sette inn vindusrammer. Det kan du kjøpe ferdig i en hobbybutikk. Men ikke sag ut åpningene før du har vindusrammene klare til bruk. Da slipper du å oppleve at vindusrammene ikke passer. Bruk 1 til 1,5 mm ekstra plass hele veien rundt når du sager ut vindusrammene. Du kan også lage vindusrammene av lange fyrstikker (den typen som du bruker til å tenne opp i peisen med).

  Du kan velge om du bare vil lime panelene på plass med sterkt trelim, eller om du vil bruke både lim og skruer. Hvis du vil bruke skruer, passer størrelsen 2,5 x 20 mm eller 2,5 x 25 mm med krysshode best. Forbor skruehullene med en liten tredrill, og forsenk skruene slik at hodene sitter pent innfelt i panelene. Bruk maskeringstape til å holde panelene på plass mens limet tørker.

 6. Kontroller veggenes høyde og konstruksjon

  Det er viktig å sage ut panelene helt nøyaktig. Selv om størrelsen bare er 1 mm feil, vil det bli mye vanskeligere å få alle panelene i dukkehuset til å passe nøyaktig sammen og gjøre det stødig. Så det er verdt å sjekke nøye at alle panelene du har saget ut, har samme høyde og utseende. Vegghøyden er basert på en standard romhøyde på 2,65 meter. Deretter fester du veggene på gulvpanelet i riktig rekkefølge.

 7. Kontroll underveis

  Kontroller hele tiden at alt passer riktig sammen – det kan være feil i byggetegningen eller du kan ha gjort feil i beregningen av målestokken. Deretter fester du de gjenstående veggene på gulvpanelet i riktig rekkefølge.

 8. Sett på plass gulvet i andre etasje

  Tegn en vannrett merkelinje på veggene som angir hvor gulvet i andre etasje skal være i dukkehuset. Kontroller at linjen er i samme høyde hele veien rundt. Framsiden på panelet til andre etasje har et innhukk for å gjøre det enklere å leke og å sette inn innredningen.

 9. Sett på plass taket på den midterste delen

  Tegn opp taket på den midterste delen med overheng på yttersiden. Sag ut takpanelet i en 9 mm-kryssfinérplate og puss kantene jevne. Lim på en festeskinne ytterst på undersiden av takpanelet for å holde det løse takpanelet på plass.

 10. Sett på plass de to ytterste takpanelene

  Tegn opp de to takpanelene på dukkehuset, også her med overheng på yttersiden. Sag ut disse i en 9 mm-kryssfinérplate. Lim på en festeskinne ytterst på undersiden av de to takpanelene for å holde det løse takpanelet på plass.

 11. Sett inn trappen

  Du kan sette inn trappen opp til andre etasje på innsiden eller utsiden. Det er ulike måter å lage trapper på. De kan for eksempel være helt rette eller svinge 90°. Trappetrinnene lages av små bord i kryssfinér.

 12. Finish the dolls house

  Fjern flis etter sagingen og puss alle delene av dukkehuset lett med sandpapir.

  Hvis du vil ha et virkelig unikt dukkehus, kan du lage møbler i samme størrelse som du setter inn i dukkehuset. Du kan også lage små møbler av kraftig papp. Du kan lage møbler som passer til stilen i stuen, kjøkkenet, soverommet eller badet.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage et dukkehus

3.5
3.5 of 5

232 totalt

 • 5
  105
 • 4
  35
 • 3
  14
 • 2
  16
 • 1
  62