Lage en sandkasse

80% of 100%

En sandkasse i hagen byr på mye moro for både barn og foreldre. Du velge en ferdigsydd løsning eller du kan gjøre jobben selv. Da kan du lage den i den størrelsen som best passer til hagen din.

Hva slags materialer trenger du?
- høvlede hagebord:
impregnert for å motstå råtning, sopp og insekter.
Størrelse: 142 mm x 1800 mm lang, tykkelse 16 mm.

- gjerdestolper til de 4 hjørnene: 65 x 65 mm, 240 cm lange
- ugressduk
- sand til sandkasse
- ved ekstra beskyttelse: hardtreolje eller lakk

 1. Finn det beste stedet

  Sandkassen bør helst ikke plasseres slik at den utsettes for fullt sollys. Den beste plasseringen er halvveis i solen og halvveis i skyggen. Men den skal heller ikke ligge i et mørkt hjørne eller på et fuktig sted. Sandkassen er vanligvis et sted der barn springer rundt rundt og er travelt opptatt. Det er ideelt å ha en støtdempende sti av gummifliser rundt sandkassen. Husk også at hunder og katter elsker sandkasser, så sørg for at du kan dekke sandkassen med et deksel eller en presenning.

 2. Dimensjoner

  En sandkasse er hovedsakelig ment for småbarn så den er bare midlertidig. Selvfølgelig må størrelsen tilpasses den tilgjengelige plassen du har i hagen. Hvis vil lage sandkassen høyere, bruker du ganske enkelt flere planker. Men ikke lag en sandkasse for småbarn for stor – de leker ofte alene og kan føle seg bortkomne i en stor sandkasse.

 3. Grav opp bakken

  Til å begynne med må du merke opp ytterkantene på sandkassen med små stolper og noe hyssing. Grav ut rundt kantene med en spade, og grav så ut hele området ned til ca. 20 cm.

 4. Ugressduk

  Påse at bunnen av sandkassen er flat, og fjern eventuell røtter og steiner med en skuffe. Legg ugressduk rundt det utgravde området. Den store fordelen med dette materialet er at den slipper regnvannet gjennom, men hindrer ugressvekst.

 5. Bygge veggene

  Sag plankene til sideveggene og gjerdestolpene til ønsket størrelse. Slå stolpene ned i bakken i hjørnene, og monter plankene på stolpene. Forbor skruhullene for å hindre sprekkdannelser. Hver side består av 3 eller 4 planker av samme lengde. Bruk 4 planker til å lage toppkantene på sandkassen, og sag endene i en vinkel på 45° slik at de passer sammen. Skru kantplankene godt fast til toppen på gjerdestolpene.

 6. Lage et deksel

  Det lønner seg å kunne dekke sandkassen for å holde vekk hunder, katter og hageavfall. Fest plankene i rett vinkel til 2 liknende planker (eller smalere gjerdestolper), med en avstand på ca. 1 cm for ventilasjon. Hvis du lager dekselet i 2 deler, er det lettere å løfte det av og sette det tilbake.

 7. Avslutte

  Sett inn treplankene og stolpene med en beskyttende lakk slik at de varer lenger.

 8. Fylle

  Plasser sandkassen på bakken slik at den står rett, og fyll den med sandkassesand. 12 sekker à 25 kg er nok til en sandkasse på 1,5 m x 1,5 m. Du må skifte sanden regelmessig av hygieniske grunner.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage en sandkasse

4
4 of 5

244 totalt

 • 5
  133
 • 4
  52
 • 3
  16
 • 2
  16
 • 1
  27