Lage en kaldbenk

86% of 100%

En kaldbenk er en utmerket måte å begynne med grønnsaksdyrking på, og her kan du plante grønnsaker, frukt og urter. Kaldbenken beskytter små frøplanter mot dårlig vær og gir mer varme under vinduene. Den egner seg også til bruk på balkongen eller terrassen.

Du kan bruke kaldbenken hele året. I mars kan du begynne å flytte frøplantene som har spirt inne i vinduskarmen, over i kaldbanken, der de kan fortsette å vokse. Om høsten er det tid for å plante grønnsaker som du kan høste om vinteren. Og om sommeren kan du la vinduene stå åpne, og da har du en fin drivbenk der stiklinger kan sette rot. Kaldbenken egner seg også godt til akklimatisering av frøplanter som har spirt inne, slik at de venner seg til forholdene utendørs, som sollys og utetemperatur. Men ikke glem å åpne vinduene de første soldagene (eller flytte kaldbenken til skyggen), slik at frøplantene ikke blir brent. Hvis det er frost, bør du legge en stråmatte eller lignende over vinduene for å beskytte plantene mot kulden.

Plasser kaldbenken på et solrikt sted der den er sørvendt og i le for vinden. Da vil plantene vokse selv om det er kjølig.

Hva slags materialer trenger du?
- Planker 2 cm tykke og 20 cm brede
- Planker 1,5 cm tykke og 4,5 cm brede
- Lengde på treplankene 45 x 45 cm eller 45 x 70 cm
- Galvaniserte skruer
- Pleksiglass eller vindusglass
- 3 hengsler
- 4 L-formede metallbraketter
 

 1. Design kaldbenken

  Vi har valgt en ramme av tre, som du kan male hvis du vil. Vi skal bygge kaldbenken i ståhøyde – det er det enkelt å arbeide i og du trenger ikke å bøye deg så mye. Kaldbenken har et gjennomsiktig vindu slik at det slipper inn mye lys. Kaldbenken har skrå sidevegger for at regnvannet skal renne av. Vinduene har hengsler slik at det er enkelt å åpne dem og sørge for ventilasjon eller å komme til plantene. Men ikke glem å lukke vinduene sent på ettermiddagen slik at innsiden holdes varm.

 2. Sag de skrå sideveggene

  Når du skal lage den øverste delen av kaldbenken, begynner du med å sage en planke på 60 cm diagonalt i to like deler. Disse delene skal brukes til de skrå sideveggene som gjør at regnvannet renner av. Mål hvor stor forskjell det er på høyden til den lave og den høye enden på skråplanken (A). Denne forskjellen tilsvarer forskjellen i lengde på beinene foran og bak.

 3. Sett sammen grunnbenken

  Det første trinnet når du skal lage en kaldbenk, er å sette sammen selve benken. Den holdes sammen av fire stolper og fire vannrette planker Mål deretter hvor stor forskjell det er på høyden til framstolpene og bakstolpene (A), og merk dette opp. Sett på plass sideplankene før du sager til stolpene i riktig lengde.

 4. Sett på plass venstre side

  Vi har valgt 2 cm tykke planker for å lage en solid ramme. Forbor alle skruehullene for å unngå at treverket flises opp når du skrur sammen delene. Skru fast den venstre skråplanken på stolpene. Sag deretter stolpene til riktig lengde med håndsagen.

 5. Sett på plass høyre side

  Skru fast den høyre skråplanken på stolpene. Bruk et vater for å kontrollere at plankene er helt loddrette. Hvis du vil ha en enda mer solid ramme, kan du bruke vannbestandig lim i sammenføyningene. Sag deretter stolpene til riktig lengde med håndsagen.

 6. Sett på plass baksiden på kaldbenken

  Fest plankene på baksiden på de lange stolpene slik at baksiden passer nøyaktig til venstre og høyre sidevegg. Kontroller at stolpene og rammen er riktig tilpasset på begge sidene. Bruk en forsenkingsdrillbit til skruehullene slik at skruehodene forsenkes pent og smidig i plankene.

 7. Sett på plass framsiden

  Fest plankene på framsiden på de korte stolpene slik at framsiden passer nøyaktig til venstre og høyre sidevegg. Kontroller at stolpene og rammen er riktig tilpasset på begge sidene. Vær nøye med at sidepanelene passer nøyaktig sammen og at hele rammen er i vater loddrett.

 8. Sett på plass gulvet

  Fest gulvplankene til de øverste horisontale plankene. Skjær ut innfellinger for stolpene i de fire hjørnene med en stikksag slik at plankene passer helt nøyaktig til hverandre. Skru gulvplankene på plass på innsiden.

 9. Sett på plass underhyllen

  Fest plankene på underhyllen på de nederste horisontale plankene. Også her skjærer du ut innfellinger for stolpene i de fire hjørnene med en stikksag slik at plankene passer helt nøyaktig til hverandre.

 10. Lag vindusrammen

  Vindusrammen er like bred som selve kaldbenken, men på framsiden har den et overheng på 6 cm. Dette er for å unngå at regnvann renner inn i kaldbenken og for å gjøre det enklere å åpne vinduet. Hjørnene på vindusrammen er laget med bladskjøter.

  Hvis du bruker vindusglass, kan du vurdere å bruke tykkere tre i vindusrammen fordi glasset veier mer. Eller du kan lage 2 separate rammedeler som kan åpnes hver for seg.

 11. Sett på plass pleksiglasset

  Neste trinn er å sette på festeskinner av tre langs toppen og på begge sider av vindusrammen. De holder pleksiglassvinduet på plass. Bunnen av vindusrammen lar vi være åpen slik at regnvann kan dreneres fritt. Deretter setter vi pleksiglassvinduet på plass ved hjelp av kroker som skrus inn.

 12. Sett på plass toppdekslet

  Vinduet settes på plass på den høyeste siden ved hjelp av de tre hengslene.

  Det er best å bruke hengsler som du kan skyve inn og ut for da blir det enkelt å ta av vinduet. Hvis du vil, kan du sette på to dreibare stoppere på kanten foran – da kan du la vinduet stå litt åpent, med en liten glippe for ventilasjon.

 13. Sett på støttepinner

  Den siste monteringsjobben er å lage en vindusstøtte slik at du kan la vinduet stå oppe i ulike posisjoner. En enkel løsning er å bruke en målepinne som du sager i riktig lengde.

  Hvis du vil ha en elegant og justerbar måte å holde vinduet åpent på, kan du bruke det samme prinsippet som i en god, gammel fluktstol – en trepinne som settes ned i et trestykke der det er skåret ut flere hakk. For at det skal bli stabilt, bør du bruke støttepinne på begge sider av kaldbenken.

 14. Gjør ferdig kaldbenken

  Hvis du vil kunne flytte kaldbenken enkelt på et hardt underlag, setter du på stålhjul på de fire stolpene. Det gjør det enkelt å rulle kaldbenken til et solrikt – eller skyggefullt – sted!

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lage en kaldbenk

4.3
4.3 of 5

115 totalt

 • 5
  79
 • 4
  18
 • 3
  6
 • 2
  2
 • 1
  10