Lag en radiatorkasse

80% of 100%

En radiator kan være et ganske iøynefallende element innendørs. Nye, pene radiatorer er ofte dyre, og de kan være vanskelige å installere. En radiatorkasse er en god løsning – radiatoren blir elegant gjemt. Størrelsen avhenger av selve radiatoren.

Hva slags materialer trenger du?

 • Vannbestandig kryssfiner 22 mm
 • MDF-plater, malte OSB-plater eller SmartPly-plater
 • 32 x 50 mm furulekter
 • maling
 • braketter
 • skruer
 • treplugger
 • trelim
 1. Bestemme dimensjonene på radiatorkassen

  Mål høyden (H), bredden (B) og dybden (D) på radiatoren (ikke glem at du også skal ha plass til kran og rør i kassen).

 2. Varmesirkulasjon

  La det være nok plass mellom radiatorkassen og radiatoren til at varmen kan sirkulere fritt.

   

 3. Riktig størrelse på platene

  Mål avstanden fra gulvet til toppen av radiatoren, og legg til rommet til luftsirkulasjon. I dette eksemplet betyr det: 720 mm radiatorhøyde + 80 mm sirkulasjonsrom = 800 mm. Lengden er 2200 mm.

 4. Termostatkran

  Sørg for at det er plass til rørene og termostatkranen. Kranen må stikke ut av kassen slik at temperaturen i rommet kan måles, og slik at du kan justere temperaturen. Kranen kan stikke ut enten på siden eller på fronten.

 5. Monter topplaten på sideplatene

  Fest sideplatene til topplaten med trelim og skruer eller treplugger. Bruk lekter til å forbinde platene med hverandre. Du kan skjære ut noen spor i topplaten, eller du kan bruke bord som til fronten. Fest platene til hverandre med lekter så kassen blir solid.

 6. Front

  Lag den øvre delen av fronten av et 180 mm bredt bord horisontalt og to 120 mm brede bord vertikalt på sidene. Fest det ene sidebordet med treplugger; det andre sidebordet fester du når de 60 mm brede tverrbordene er på plass.

 7. Feste med treplugger

  Lag merker der hullene skal være. Bor hullene til trepluggene nøyaktig og rett, og marker de andre borehullene ved hjelp av markeringsstifter og en gummihammer. Du kan også sette bordene sammen med braketter på innsiden. Hvis du har en fres, kan du skjære ut en profil og lime delene sammen.

 8. Tverrbord

  Ferdigstill fronten ved å sette på fire 60 mm brede tverrbord med 60 mm mellomrom. Mellomrommene trengs for at varmen fra radiatoren skal kunne sirkulere. Hvor mange åpninger du må ha, avhenger av din situasjon. Alternativt kan du bruke netting. Det ser kanskje ikke så fint ut, men du kan male den i en farge som passer til radiatorkassen.

 9. Sage ut hullene

  Mål hvor stor diameter termostatkranen har, og hvor høyt over gulvet den er. Skjær ut et romslig hull i en av sideplatene med en stor hullsag. Så kan du bruke en stikksag og lage en utsparing av riktig størrelse. Kranen kan stikke ut enten på siden eller på fronten.

 10. Sette på plass radiatorkassen

  Du må kunne ta av radiatorkassen i forbindelse med rengjøring. Derfor utstyrer vi kassen med bærelister av den typen man bruker når man henger opp kjøkkenskap. Fest først bærelistene inni kassen.

  Sett kassen over radiatoren, og finn ut hvor på veggen du må montere bærelister. Husk at du kanskje trenger ekstra plass hvis det er en vinduskarm over radiatoren.

 11. Ta hensyn til radiatorkranen

  Når du bestemmer lengden på bærelisten, må du ta hensyn til radiatorkranen. Hvis kranen er på siden, må bærelisten ha minst 18 cm bevegelsesfrihet. En radiatorkran på røret stikker ut med 9 cm. Du kan også velge å feste kassen ved hjelp av magneter istedenfor bærelister

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Lag en radiatorkasse

4
4 of 5

229 totalt

 • 5
  123
 • 4
  46
 • 3
  23
 • 2
  8
 • 1
  29