Isolere rør

86% of 100%

Det å isolere rørene er bra ikke bare for miljøet, men du vil også spare penger på det.

Energi er altfor verdifullt til å sløses med – det du ikke forbruker, behøver ikke å produseres. Rør er nesten alltid det svakeste leddet i et oppvarmingssystem, så den enkleste måten å oppnå besparelser på er å isolere dem.

 1. Det er mer komfort innen rekkevidde

  Rør som går gjennom veggen, er vanskelige å isolere på grunn av plassmangel. Men det du kan gjøre, er å fylle åpningene i veggen med PU-skum eller mineralull. Hensikten med å isolere rør er å redusere varmetapet mellom kjele og radiator eller varmeovn til et absolutt minimum. Selve radiatorene sprer varmen i alle retninger, også mot veggene. Og hvis veggen er en uisolert yttervegg, vil du få et stort varmetap gjennom den. En god løsning er å montere en reflektorplate eller -folie bak radiatoren. Det hindrer varmetap og øker komforten i rommet. Noe som betyr at du kan senke innstillingen på termostaten.

 2. Fargekode for isolasjon

  Effektiviteten av isolasjonen uttrykkes som en R-verdi. Jo bedre isolasjonsmaterialet motstår varmegjennomgang, desto høyere er R-verdien, og desto mer effektiv er isolasjonen. Grå 9 mm rørisolasjon har en R-verdi på 0,030, mens blå 13 mm rørisolasjon har en R-verdi på 0,035.

 3. Rørisolasjon

  Polyetylen har høy R-verdi slik at den har utmerkede isolasjonsegenskaper. Dette materialet er flammehemmende og lydabsorberende (mindre støy i rørene). Det er enkelt å bruke fordi det er fleksibelt og lett å trekke over røret. Det er også krympefritt.

 4. Skjære isolasjonsrøret i riktig lengde

  Det er svært enkelt å skjære isolasjonsrøret i riktig lengde. Bruk en gjæringskasse der du kan skjære isolasjonsrøret i vinkler på 30° og 45°. For å skjære røret kan du bruke en brødkniv med et rett blad på 30 cm. Dra i plastrøret så det åpnes i lengderetningen, og skyv det over vannrøret. Deretter kan du lukke isolasjonsrøret med dobbeltsidig tape eller isolasjonstape.

 5. T-stykker

  Begynn med påføre isolasjon i bend, T-stykker og grenrør i vannrørene. Når det gjelder T-stykker, skal du lage en 90° kileformet utsparing i hovedrøret til midten av røret. I røret som skal sammenkoples ved 90°, skjærer du av enden i to vinkler på 45° slik at det dannes en spiss. Sett deretter den spisse enden inn i den 90° utsparingen i hovedrøret, slik at de to to rørdelene går pent sammen. Surr isolasjonstape rundt T-stykket for å lukke skjøten.

 6. 90° rettvinklet bend

  Bruk gjæringskassen, og skjær av endene på 2 lengder med isolasjonsrør i en vinkel på 45°. Monter begge lengdene med isolasjonsrør på vannrøret slik at endene på 45° møtes i det 90° rettvinklede bendet, og press de 2 endene sammen. Surr isolasjonstape rundt bendet for å lukke skjøten.

 7. 90° bøyd bend

  Plasser isolasjonsrøret i gjæringskassen med snittet vendt opp. Skjær ut 2 hakk i nærheten av hverandre i nesten hele dybden på røret, hver av dem i en vinkel på 30°. Monter isolasjonsrøret med hakkene vendt mot midten av bøyen på vannrøret. Surr isolasjonstape rundt utsparingene for å lukke skjøtene.

 8. Veggbraketter

  Mål avstanden fra enden på det siste stykket med isolasjonsrør til veggbraketten, og skjær til et nytt stykke isolasjonsrør med denne lengden. Monter røret rundt vannrøret, og fortsett så med et nytt stykke isolasjonsrør. Press endene på de to isolasjonsrørene godt sammen, og fest dem med isolasjonstape.

 9. TIP

  Påse at alle skjøtene er godt lukket og surret med isolasjonstape. Dette vil gi best mulig isolasjon.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Isolere rør

4.3
4.3 of 5

328 totalt

 • 5
  231
 • 4
  43
 • 3
  16
 • 2
  6
 • 1
  32