Skip to content

Gjør gressplenen klar for vinteren

Det kan fort bli dyrt hvis du skal få noen andre til å gjøre jobben for deg. Men riktig fremgangsmåte er det heldigvis mye du kan gjøre selv. Du sparer både tid og penger når du følger de enkle, trinnvise instruksjonene i SKIL nettsiden. De trinnvise instruksjonene er inndelt i kategorier med ulike typer jobber i og rundt hjemmet, og du får tydelige forklaringer fra A til Å.Klikk på en trinnvis instruksjon, og så er det bare å gå i gang!

  1. Trinn 1: Fjern alt løv og annet avfall fra plenen

    Begynn med å fjerne løv og annet avfall, som greiner, fra plenen. En løvblåser gjør jobben raskt. I tillegg til (dødt) løv kan løvblåseren også suge inn og kutte opp mindre beskjæringsavfall. Dette samles i en pose slik at du enkelt kan kaste det.
  2. Trinn 2: Klipp plenen en siste gang før vinteren

    Du kan fortsette å klippe plenen til du ser at gresset har sluttet å vokse. Den siste gressklippen for sesongen er normalt i slutten av oktober. Vi anbefaler at du klipper ned til ca. 4 cm. Hvis gresset er lengre om vinteren, er det mer utsatt for mose.
  3. Trinn 3: Fjern mosen

    Det anbefales å lufte plenen om høsten hvis du har sett mose på den om sommeren. En spesiell plenlufter fjerner enkelt mosen fra plenen. Deretter kan du enkelt rake sammen mosen og fjerne den. Ved å fjerne mosen får gresset med lys og oksygen. Det blir enklere for næringsstoffene å nå gresset, noe som er ekstra viktig om høsten og vinteren.
  4. Trinn 4: Kalking

    Ta opp kampen mot mose og ugress om vinteren ved å kontrollere jordens pH-nivå. Du kan kjøpe et testsett hos et hagesenter.

    Hvis pH-verdien er for lav, vil ikke gresset klare å ta til seg alle næringsstoffene det trenger, noe som fører til at det vokser langsommere. Det gir mosen muligheten til å gro mellom gresset. Kalking øker pH-verdien i jorden slik at den blir mindre sur. Bruk spesialkalk for gressplener, og spre den jevnt når vinteren er på vei. Du kan gjenta prosessen midt på vinteren. Du kan til og med kalke hvis det er snø på bakken. Kalken trenger ned i jorden når snøen smelter.

  5. Trinn 5: Gjødsling

    Du kan gjødsle plenen en siste gang før vinteren rundt seks uker etter kalking. De ekstra næringsstoffene i jordsmonnet sørger for at gresset blir bedre beskyttet mot sykdom, gjør at det kommer seg raskere og reduserer faren for at det vokser mose om vinteren.

    Det finnes forskjellige former for gjødsel. De kan deles inn i to hovedgrupper: organisk gjødsel og kunstgjødsel. Kunstgjødsel er billigere enn organisk gjødsel og inneholder alle mineralene gressplenen trenger. Organisk gjødsel inneholder kun naturlige næringsstoff og fungerer lenger enn kunstgjødsel. Legg merke til at de fleste typer gjødsel inneholder stoffer som er skadelige for barn og kjæledyr. Det kan derfor være lurt å holde barn og kjæledyr unna gressplenen i noen dager til gjødselen har trengt ned i jorden. Du må alltid følge instruksjonene på emballasjen.

  6. Trinn 6: Trimme kantene av plenen

    Ved å trimme kantene av plenen før vinteren setter inn, slipper du at gresset vokser ut for mye. Slik gjør du det:

    Trinn 1: Legg en tråd langs kanten av plenen
    Hvis du vil trimme en rett plen, kan du enkelt følge tråden. Plasser to pinner ved endene av plenens kanter, og plasser ekstra pinner mellom dem. Strekk en tråd mellom dem langs kanten av plenen. Sørg for at den er så stram at den ikke kan bevege seg.

    Trinn 2: Trim langs kanten
    Nå kan du trimme kanten ved hjelp av en spesiell kanttrimmer. Plasser kanttrimmeren mot innsiden av tråden. Sørg for at kanttrimmeren er vinklet ned mot bakken slik at kanten av plenen blir fast og ikke smuldrer opp. Flytt kanttrimmeren langs kanten av tråden med en skjærende bevegelse.

    Trinn 3: Rak sammen gresset ved kanten av gressplenen
    Bruk en rive til å samle sammen kantene du har trimmet av.

Vurdering

Vurder dette trinnvise beskrivelsen.

Gjør gressplenen klar for vinteren

3.8
3.8 of 5

82 Antall stemmer

  • 5
    42
  • 4
    18
  • 3
    3
  • 2
    2
  • 1
    17