Dører og vinduer som sitter fast

74% of 100%

Dører og vinduer som sitter fast, er noe det ofte klages på. Spørsmålet er om døren eller vinduet bare sitter fast når det er værforandring. For når det regner, vil treverket ta til seg fuktighet. Dette gjør at det utvider seg, og døren eller vinduet kan sette seg fast. Hvis døren eller vinduet bare sitter litt fast, kan du rett og slett gni inn området der treverket sitter fast, med et enden på et stearinlys, og problemet er løst. Når det er tørt i været igjen, vil treverket krympe, og problemet vil være borte. Derfor skal du ikke begynne å slipe og høvle med en eneste gang.

 1. Hengsler

  Både dører og vinduer kan sitte fast. Løsningen er ofte den samme i begge tilfeller, så for å gjøre det litt lettere skal vi bare snakke om dører her.
  Undersøk først om døren sitter fast oppe eller nede. Hengslene kan være løse, eller et skruehode kan stikke ut, slik at døren ikke henger helt rett. Hvis hengslene ikke kan strammes skikkelig, eller hvis skruehullene er for store, kan du skifte ut skruene med lengre eller tykkere skruer med samme størrelse på hodet, eller du kan stikke en fyrstikk inn i skruehullet. Det kan også hende at hengslene er slitte. Så hvis du monterer nye hengsler, vil du sannsynligvis oppleve at døren henger rett igjen.

 2. Hjørneforbindelser

  Hvis døren sitter fast oppe, er det ikke alltid nødvendig å fjerne den. Da er det ofte nok å slipe eller høvle vekk litt av treverket. Du kan også se etter om dørkarmen fremdeles er rett, og om hjørneforbindelsene fremdeles er stramme. Det er også mulig at låsen eller låseblikket på dørkarmen stikker litt ut. Hvis det er tilfellet, kan du bare lage utsparingene der disse komponentene går inn, litt dypere ved å bruke et huggjern.

 3. Justere bredden

  Vanligvis er det en åpning på ca. 6 mm mellom døren og karmen. For å kontrollere dette kan du sette inn en trelist med en tykkelse på 6 mm mellom døren og karmen på samme side som hengslene. Da kan du se hvor stor åpningen egentlig er. Hvis åpningen ikke er stor nok, trekk en blyantstrek langs karmen på låsesiden av døren. Legg døren på bukker, og høvle eller slip kanten på døren til riktig størrelse langs blyantstreken. Mal eller lakk dørkanten for å gi den en pen avslutning.

 4. Redusere høyden

  Hvis du har kontrollert hengslene og forbindelsene og døren fremdeles sitter fast, er den eneste løsningen å redusere høyden ved å sage eller slipe bort materiale til den blir riktig. Ta av døren ved å banke ut hengselboltene med en hammer og en kjørner. Plasser døren mot karmen på en trelist med en tykkelse på 2 mm, og undersøk så om toppen og kantene på døren er parallelle med karmen og i en jevn avstand fra den. Hvis det ikke er tilfellet, merk av de stedene på døren der du må høvle eller slipe den ned litt.

 5. Montere hjørnebraketter

  Hvis selve døren har sunket så den ikke lenger er rett og firkantet, kan du stive den opp med hjørnebraketter. Ta av døren ved å banke ut hengselboltene med en hammer og en kjørner. Plasser døren mot karmen på noen små trekiler, og sett den slik at den er parallell med karmen og vinkelrett på den. Hvis vi antar at dørkarmen er rett, kan du nå montere hjørnebraketter på døren. Finn de riktige posisjonene for de 4 brakettene og merk dem av. Lag utsparingene til brakettene med et huggjern eller en elektrisk fres. Mal brakettene (hvis ikke de er galvanisert) med korrosjonsbestandig maling. Fyll utsparingene med 2-komponentlim, og fest brakettene med treskruer. Etter tørking skal områdene rundt brakettene slipes, sparkles slik at de er jevne med dørbladet og males med matchende farge.

 6. Tips

  • Hvis de eksisterende skruehullene til hengslene er for store, kan du fylle dem med fyrstikker og trelim. Det er også en god idé å bruke litt lengre skruer.
  • Hvis bunnen av døren bare sitter fast litt, kan du legge inn et stykke grovt sandpapir (hvis nødvendig oppå en planke eller en trelist av riktig tykkelse) under døren. Deretter kan du åpne og lukke døren noen få ganger over sandpapiret, og så vil den ikke sitte fast mer.
  • Hvis du skal skifte hengslene på en dør eller et vindu som åpnes utover, kan du overveie å montere sikkerhetshengsler. De er utstyrt med spesielle innbruddsforebyggende bolter, slik at selv innbruddstyvene fjerner hengselbolten, vil de likevel ikke kunne ta døren eller vinduet ut av karmen.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Dører og vinduer som sitter fast

3.7
3.7 of 5

203 totalt

 • 5
  99
 • 4
  43
 • 3
  12
 • 2
  3
 • 1
  46