Bygge et kaninbur

72% of 100%

Det er lett å lage sitt eget kaninbur. Et godt kaninbur gir ly, det er lett å rengjøre, og det motstår fukt.

Viktig å være klar over
•    Kaninen din trenger plass å boltre seg på.
•    Hvor stort kaninbur du trenger, avhenger av hva slags rase det er snakk om – en belgisk kjempe trenger mer plass enn en dvergrasekanin.
•    Lag en romslig inngang, og pass på at buret har en varm og en skyggefull side.
•    Buret må gi beskyttelse mot rovdyr og ellers være et sikkert sted for kaninen din.
•    Lag buret ditt av tre fra en bærekraftig kilde.

Viktig å være klar over i forbindelse med trekonstruksjoner
•    Ha en god, solid skåte på døra, og bruk metallhengsler.
•    En god forbindelse mellom taket og rammen er svært viktig for at det ikke skal komme inn fukt – taket bør overlappe veggene med minst 5 cm hele veien rundt.
•    Forbor alle skruehullene. Da unngår du at treet sprekker.
    
Hva slags materialer trenger du?
Ramme: 28 x 28 mm lekter
Nedre gjerde: 21 x 92 mm bord
Gulv: 12 mm tykke forskalingsplate av kryssfiner
Gjerde:
- 21 x 92 mm bord
- forskalingsplate av kryssfiner til innervegg
- hengsler av rustfritt stål og en skåte
- netting

Merknad: Du kan bruke plater istedenfor bord.

 1. Bygge rammen

  Det første trinnet er å bygge den ytre rammen. Som du kan se av tegningen, er rammen lagd av 32 x 32 mm lekter. Kontroller at alle hjørnene er i vater.

  Bærende ramme
  Denne delen av rammen skal bære gulvet og fungere som feste for gjerdet. Størrelsen og strukturen vist her er bare eksempler. Du kan forandre på målene etter egne behov.

 2. Sørg for at kaninen ikke kan rømme

  For at kaninen ikke skal kunne grave seg en gang og rømme, kan du legge et gulv i buret. Hvis du vil at kaninen skal kunne grave i bakken, bør du legge litt sterk netting ca. 20 cm under bakken. Da kan kaninen grave som den vil, men ikke rømme.

 3. Gulv og stige

  Før du gjør ferdig buret, skjærer du ut et passende gulv av en forskalingsplate av kryssfiner og setter det på plass. Lag en stige av en bit kryssfiner, og sett den på plass i åpningen som vist på tegningen. Sett inn et tverrstykke nede som du kan skru stigen fast i.

 4. Lag sideveggene

  Lag sideveggene til kaninburet ved å skru bordene til rammen. Forbor skruehullene. Da unngår du at treet sprekker. Legg nettingen over åpningene, og fest den med stifter eller små spikre.

 5. Sett inn innerveggen

  Innerveggen skal beskytte og gi ly for natten. Lag en åpning i innerveggen som er stor nok til at kaninen kommer seg inn og ut.

 6. Sette på listene

  Til slutt kan du legge lister over de skarpe nettingkantene. Gjør som vist på tegningen. Forbor hullene slik at du unngår at treet sprekker, og kontroller at alle hjørnene er rette.

 7. Lag dørene

  Lag dørene som vist på tegningen. La pyntelistene gå litt utenfor dørbladene, slik at dørene lukker seg bedre mot rammen. Sørg for at det er nok plass til den nedre pyntelisten på den øvre døra og til den øvre pyntelisten på den nedre døra, slik at dørene går fritt opp og igjen. Dimensjoner med tanke på at treet kan svelle. Fest dørene med hengsler. Bruk to hengsler av galvanisert eller rustfritt stål til hver av dørene. Utstyr både den øvre og den nedre døra med bolter.

 8. Fullføre taket

  Lag en takramme av materialer av riktig størrelse, slik at rammen dekkes av utsiden av kaninburet. Lag takplaten av en bit 12 eller 18 mm forskalingsplate av kryssfiner eller vanntett kryssfiner.

  Skru takplaten fast i rammen med to hengsler. Sørg for at takplaten stikker ut med minst 5 cm hele veien rundt buret, og med 10 cm på framsiden. Da unngår du at det kommer inn vann, og innsiden av kaninburet forblir tørt.

 9. Dekke taket

  Det er viktig at taket på kaninburet er vanntett. Dekk det med selvklebende asfaltpapp, eller med asfaltshingler hvis du foretrekker det. Begynn på toppen med en brettet kant, og fest den nedre kanten av takbelegget med galvaniserte stifter eller spikre.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Bygge et kaninbur

3.6
3.6 of 5

1172 totalt

 • 5
  546
 • 4
  192
 • 3
  91
 • 2
  65
 • 1
  278