Bygge et hønsehus

72% of 100%

Å bygge et hønsehus er en morsom ting man kan gjøre i helga. Hvis du har høns, får du ikke bare ferske egg hver dag. Du blir også kvitt matavfallet.

Viktig å være klar over
Høns trenger et sted der de er i ly mot regn og kulde, og der de kan sove trygt om natta. Mellomstore høns trenger 1,5 kvadratmeter plass hver, mens bantamhøns klarer seg med halvparten. Pass på at vaglene er av rett form og størrelse.
Hønsehuset må være godt ventilert. Hønsehuset skal ikke bare være et varmt sted der hønsene kan sove, men det skal også ha et uteområde der hønsene kan rote omkring. Bygg hønsehuset ditt på et sted der det er både sol og skygge.

Kort fortalt
Hønsehuset bør ha et opphøyd soveområde der det ikke samler seg vann. Inngangen bør være stor nok til at hønsene kommer seg lett inn. Sidedøren gjør at du kan holde hønsehuset rent, og at du lett får tatt ut eggene. Du kan lage et antall verpekasser fylt med halm. Gulvet er lagd av en forskalingsplate av kryssfiner, så det er vanntett og enkelt å gjøre rent.

Hva slags materialer trenger du?
De størrelsene som gis her, er bare veiledende. Du kan endre lengden, bredden og høyden etter behov.

Ramme:         
- To ca. 400 cm lange 44 × 44 mm rekker (til langsgående stenger)
- Fire ca. 160 cm lange 44 × 44 mm rekker (til tverrstykker)

A-rammer
- Seks ca. 60 cm lange 28 × 58 mm lekter (til stendere)
- Én ca. 400 cm lang 44 × 44 mm rekke (til langsgående toppstykke)
- Tre ca. 76 cm lange 28 x 58 mm lekter (til tverrstykker)

Gulv:     
- 12 mm forskalingsplater av kryssfiner, dimensjoner ca. 70 x 200 cm

Bærebjelker
- To ca. 420 cm lange 28 x 58 mm lekter     
- To ca. 95 cm lange tverrstykker     

Sidevegger:        
- Seks ca. 200 cm lange 165 x 22 mm bord til det faste taket
- Seks ca. 200 cm lange 165 x 22 mm bord til det avtakbare taket
- 75 x 20 mm bord til det avtakbare taket: to på ca. 130 cm og to på ca. 170 cm

Bakvegg: 12 mm forskalingsplate av kryssfiner sagd til en trekant med ca. 156 cm lange sider
Stige: et ca. 30 cm bredt og ca. 125 cm langt bord med tverrlister
Netting 200 x 800 cm
Nettinglister: Sett lister rundt nettingen der det er nødvendig.
Verpekasse: 12 mm forskalingsplater av kryssfiner, stenger på 5 x 4 cm

 1. Konstruksjonstegning for hønsehuset

  Dette A-rammebaserte hønsehuset har plass til tre eller fire høns. Hvor langt huset må være, kommer an på hvor mange høns du vil ha der. Bruk værbestandig utendørstre, helst FSC-godkjent, som har miljøvennlig impregnering, og som ikke trenger ytterligere behandling. Vanntett kryssfiner, forskalingsplater av kryssfiner og impregnert tre er et godt valg.

 2. Grunnrammen

  Først må du sette sammen rammen til hønsehuset. Lag rammen av 44 x 44 mm rekker som vist på tegningen. For at ikke treet skal sprekke når du skrur delene sammen, er det best å forbore alle skruehullene.

 3. Stenderne i A-rammen

  Sett opp stenderne i A-rammen slik at det dannes en trekant.  Sag av stenderne oppe og nede, i vinkler på 60° og 30°. Skru så stenderne fast i grunnrammen med ca. 65 mm lange galvaniserte skruer.

 4. Koble sammen trekantene

  Koble sammen de tre trekantene ved hjelp av toppstykket. Sørg for at trekantene står riktig i forhold til hverandre. Kontroller at trekantene er i lodd, før du skrur fast toppstykket.

 5. Tverrstykker

  Skru så fast de ca. 76 cm lange tverrstykkene mellom stenderne på trekantene. Kontroller at tverrstykkene er i vater, for de skal bære gulvet i sovedelen.

 6. Bærebjelker

  Nå setter vi på de lange lektene, som også skal tjene som håndtak foran og bak. Bruk vater når du setter dem på, og pass på at hele strukturen er helt horisontal. Så setter du på de to tverrstykkene på endene.

 7. Gulv

  Sag en kryssfinerplate – helst en forskalingsplate – til rett størrelse, og skru den på plass på de lange lektene og tverrstykkene.

 8. Taket over sovedelen (baksiden)

  Så monterer du den bakre takseksjonen. Den er laget av overlappende 165 x 22 mm bord.

 9. Taket over sovedelen (framside)

  Framsiden av taket over sovedelen tjener som dør. Skru først på plass et bord på toppen. Sett så på en avstandskloss under den, slik at du kan skyve inn takplaten under den. Da sitter platen fast, og det kan ikke komme inn regn. Til den løse takplaten bruker du en ramme av 75 x 20 cm bord, som du så skrur de overlappende horisontale bordene på plass på. Om nødvendig kan du feste takplaten nede med en roterende treblokk eller en bolt.

 10. Baksiden av hønsehuset

  Bruk en sirkelsag eller en skarp håndsag. Sag bakveggen til samme trekantform som A-rammen, og skru den på.

 11. Bruke bakveggen som dør

  Du kan bruke bakveggen på sovedelen som dør istedenfor framsiden av taket. Da fester du to hengsler på undersiden av bakveggen, før du skrur framsiden av taket permanent på plass.

 12. Stige

  Lag en enkel stige med tverrlister som du skrur på plass, slik at det blir lettere for hønsene å komme inn og ut av sovedelen. Ikke glem å forbore alle hull så treet ikke sprekker. Skru stigen fast på det ene tverrstykket på grunnrammen.

 13. Vagler

  Hvilken diameter du må ha på vaglene, avhenger av hønsene. Monter vaglene ca. 15 cm fra gulvet. Vaglene bør ikke være runde, for da får ikke hønsene ordentlig fotfeste. De bør være kvadratiske eller ovale. En vagle bør i gjennomsnitt være rundt 5,5 cm bred og 4 cm tykk. La den bredeste siden ligge horisontalt. Da får hønsene et godt underlag.

  Verpekasse
  Alle hønsehus trenger en verpekasse. En verpekasse som er 30 cm lang, 30 cm bred og ca. 40 cm høy, er stor nok. Legg et lag sand i verpekassen. Da får hønsene i seg litt kalk, som de trenger for å produsere eggeskall. Du kan også bruke høy eller halm, så lenge du skifter det jevnlig.

 14. Ha på nettingen

  Legg nettingen over hønsehuset, og fest den med stifter eller spikre. Legg så noen lister over nettingen slik at du ikke skader deg på de skarpe kantene. Du kan også feste nettingen før bærebjelkene, men da kan det bli vanskelig å få på plass stigen.

 15. Bunndekke

  Hønsehuset er lett å flytte rundt på, og det gjør at du kan holde bakken frisk og fin. Det beste bunndekket er trefliser, ren sand eller en blanding av fliser og sand. Hvis du foretrekker halm, må du passe på at den hele tiden er luftig. Hvis du strør litt korn i halmen hver dag, vil hønsene holde den luftig.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Bygge et hønsehus

3.6
3.6 of 5

608 totalt

 • 5
  281
 • 4
  96
 • 3
  59
 • 2
  40
 • 1
  132