Bygge et gjerde

84% of 100%

Hvis du vil bygge et gjerde eller en annen type skille i hagen din, bør du først tenke igjennom hva du vil ha.

 • Hvilke krav vil du at gjerdet ditt skal tilfredsstille?
 • Hvordan vi du at gjerdet skal påvirke hagen eller huset?
 • Tenk nøye igjennom hvilke konsekvenser ulike løsninger har for lys og skygge i hagen.
 • Må gjerdet være sterkt nok til å tåle belastninger, for eksempel at barn eller hunder løper inn i det?
 • Vil du at gjerdet skal være lukket, eller skal det slippe lys igjennom?
 • Det er alltid lurt å spørre naboene om hva de syns. Kanskje de til og med vil være med og spleise?


Viktig å være klar over
Det kan hende at du må søke om tillatelse før du setter opp et gjerde. Hvis du er usikker, bør du først undersøke med lokale myndigheter.

 1. Typer gjerder

  Nettinggjerde
  Et nettinggjerde kan settes opp ganske raskt og er en av de gjerdetypene som koster minst, og som er lettest å vedlikeholde.

  Kurver med steiner
  Metallkurver med stein eller bark (gabioner) er en stadig mer populær måte å lage skiller på i hagen. Det er enkelt å lage slike gjerder selv, men det er viktig med et godt fundament hvis du skal fylle kurvene med stein.

  Hekk som gjerde
  Det er enkelt å anlegge en hekk, selv om den må trimmes med jevne mellomrom. Disse plantene og buskene er ideelle til hekker: eføy (som man lar vokse på netting), bartrær, buksbom, bjørk og furu. En hekk gir imidlertid mindre beskyttelse mot uønskede gjester enn andre typer gjerder.

  Gjerder av tre
  Tre er et naturlig materiale i et hagemiljø og egner seg godt til gjerder. Du kan velge mellom ulike typer tre, fra europeisk tre til eksotiske sorter. Hvor mye slike gjerder koster, og hvordan de settes opp, avhenger hovedsakelig av ønsket høyde og konstruksjon.

   

 2. Oppmerking

  Bestem deg for hvor du skal ha gjerdet, og gjør bakken så jevn som mulig. Mål opp terrenget der gjerdet skal være, og finn ut hvor midt- og endestolpene må plasseres. Del avstanden mellom dem i like seksjoner. Det må være en endestolpe på hver ende av de horisontale bordene, og de har en lengde på 4 meter. Lag først en tegning av hele gjerdet, og finn så ut hva slags materialer du trenger, og hvor lange de må være. Når du vet hvor gjerdet skal være, kan du merke opp høyden, som er 1,80 meter. Bruk en snor så du er sikker på at alle stolpene blir like høye.

 3. TIP

  Standard hagegjerder Du kan finne ulike typer gjerdeseksjoner og -materialer på et hagesenter. De fleste av disse seksjonene og materialene har en bestemt lengde og høyde, og de varierer i kvalitet og pris.
 4. Doble vertikale bord

  Et gjerde av doble vertikale bord gir et romslig inntrykk og mye privatliv, og slipper vinden igjennom. Velg bord og stolper av høvlet og impregnert furu eller et annet treslag som egner seg til bruk i en hage. De horisontale bordene er 1,8 x 14,5 x 400 cm, og de vertikale bordene er 1,8 x 14,5 x 180 cm. Stolpene er 6,8 x 6,8 x 270 cm.

 5. Avstand mellom bordene

  Sett ned gjerdestolper med fire meters mellomrom, og mellomstolper midt mellom dem. Husk at alle vertikale bord skal ha samme avstand, og at de skal dekke en seksjon på fire meter. Sett så på bordene på den andre siden av gjerdet så du får dekket mellomrommene. Monter tre horisontale tverrbord på den ene siden av stolpene – på bunnen, i midten og på toppen. Det er disse bordene du senere skal feste de vertikale bordene på. Du kan bruke bord av samme dimensjoner (unntatt lengden) som de vertikale bordene. Så skrur du de vertikale bordene til disse horisontale tverrbordene.

 6. Hvor mange bord trenger du?

  La oss si at du skal bygge et 180 cm høyt gjerde. Hvis du bruker gjerdebord på 1,8 x 14,5 cm og monterer dem med en avstand på 7 cm, trenger du fem bord per meter til forsiden av gjerdet og fire bord per meter til baksiden. Det blir til sammen ni bord per meter gjerde. Så hvis gjerdet skal være tolv meter langt, trenger du 9 x 12 = 108 vertikale bord på 180 cm. I tillegg trenger du som nevnt tre fire meter lange tverrbord per seksjon. Et gjerde på tolv meter består av tre seksjoner, så da blir det til sammen ni horisontale bord på fire meter.


  Kjøp inn noen ekstra vertikale bord i tilfelle du skulle gjøre noe feil, eller i tilfelle det skulle oppstå uventede behov. Fest bordene med 4 x 30 mm skruer av rustfritt stål eller galvaniserte skruer. Så mange skruer trenger du til de horisontale bordene: 3 x 3 skruer per bord x 9 = 81 skruer. Og til de vertikale bordene trenger du 108 x 3 = 324. Til sammen: 81 + 324 = 405 skruer.

 7. Merking

  Sett ned merkepinner utenfor snoren der gjerdestolpene skal settes ned. Merkene du har lagd på snoren, vil nemlig ikke lenger være synlige når du graver hullene til stolpene. Det går mye fortere å sette opp gjerdestolpene hvis du har noen som kan hjelpe deg. Hvis man er to, er det også lettere å sette på de horisontale bordene.

 8. Grave hull til stolpene

  Begynn med hjørnestolpene. Grav et trangt 60–80 cm dypt hull med en smal spade eller et bakkebor. Grav helt ned til fast grunn så du er sikker på at stolpen vil stå støtt. Hvis bakken er tørr, er det lurt å fukte den først. Da blir det lettere å grave eller bore. Du kan også kjøpe galvaniserte stolpesko som du kan slå rett ned i bakken.

 9. Hindre at stolpene råtner

  Stolpene bør behandles opp til 10 cm over bakken så treet ikke råtner. Du får tak i ulike typer impregneringsmidler eller asfalt som beskytter treet. Du kan også bruke akrylharpiks, som blir helt vanntett når det herder. Noe annet du kan gjøre for å hindre stolpene i å råtne, er å sette stolpene ned i PVC-rør.

 10. Slå ned stolpene

  Sett stolpen ned i hullet. Stå i en gardintrapp, og slå stolpen forsiktig ned i bakken med en slegge til toppen av stolpen er i samme høyde som snoren. Kontroller at stolpen fortsatt er i lodd, etter hvert slag med slegga. Hvis stolpen kommer ut av stilling mens du slår, kan du korrigere feilen med en limtvinge. Bruk alltid arbeidshansker for å beskytte hendene mot fliser.

 11. Helle betong

  Du kan sette stolpen fast i bakken med betong. Bland betongen, og hell den i hullet. Bruk disse forholdene: 1 kg grov sand, 1 kg grus og 0,5 kg sement. Du kan også helle hurtigtørkende tørrmørtel fra en pose i hullet og så tilsette vann. Sørg for at stolpen blir stående i riktig stilling. Kontroller stillingen med vater eller loddline. Slå til slutt gjerdestolpen godt ned i bakken med skaftet på slegga.

 12. Mellomstolper

  Plasser mellomstolpene i tråd med oppmerkingen. Du kan eventuelt trekke en snor mellom de to endestolpene og kontrollere at alle stolpetoppene er i samme høyde.

 13. Kontrollere med vater

  Bruk et slangevater eller en gjennomsiktig hageslange til å kontrollere at alle stolpetoppene er i samme høyde. Sørg for at det ikke er noen luftbobler i hageslangen. Hvis stolpene ikke er like høye, kan du sage dem til riktig høyde.

 14. Sette på de horisontale bordene

  Begynn med det nederste bordet, og skru det på plass rett over bakken. Kontroller at det er i vater. Forbor hullene så treet ikke sprekker. Bruk tre skruer per festepunkt. Sett så på det øverste bordet og til slutt det midterste. Vær nøyaktig når du setter på bordene, og kontroller at de er i vater.
   

 15. Bruke limtvinger som en "ekstra hånd"

  Det er lettere å sette på bordene hvis du fester dem med limtvinger før du skrur dem fast. Det er best å ta én gjerdeseksjon av gangen, for det er alltid en mulighet for at du har gjort en feil i utregningene.

 16. Sette på de vertikale bordene på forsiden

  Begynn med det første vertikale bordet på den mest synlige siden, for eksempel ved siden av huset. Kontroller alltid med vater eller loddline. Jobben blir lettere hvis du lager noen ca. 7 cm lange avstandsstykker av tre og setter dem inn mellom bordene. Bredden på bordene kan variere, så du må jevnlig kontrollere avstanden mellom dem.

 17. Sette på de vertikale bordene på baksiden

  Når du har satt på bordene på forsiden, begynner du fra begynnelsen igjen på baksiden. Tegn en strek midt i mellomrommet mellom de allerede monterte forsidebordene. Sett på det første baksidebordet slik at midten av det er på denne streken. Det kan være lurt, som en kontroll, å merke av midtpunktet på alle bordene. Så kontrollerer du, med vateret eller loddlinen, at alt sitter som det skal.

 18. Porter

  Det kan være nyttig å sette inn en port i gjerdet. Standardbredden er 90 cm, og høyden er den samme som høyden på gjerdet. Som avstivning til porten kan du bruke to bord som du setter på i 45° vinkel. Stolpene til porten settes ned på samme måte som stolpene til selve gjerdet. Det du trenger: hengsler, en skåte eller en nøkkellås, og skruer og mutre. Bruk om nødvendig to lengre stolper til venstre og høyre, og del vekten av porten mellom dem ved hjelp av et forbindende tverrstykke.

 19. Stolpehetter

  Utstyr stolpene med hetter så de ikke råtner som følge av at det trenger inn regnvann. Du kan eventuelt bruke et stykke takpapp festet med spikre eller sage toppen av stolpen av i vinkel.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Bygge et gjerde

4.2
4.2 of 5

615 totalt

 • 5
  388
 • 4
  108
 • 3
  35
 • 2
  24
 • 1
  60