Beskjære drueranker

76% of 100%

Drueranker tar seg godt ut i hagen, og de produserer også deilige druer. For å få saftige druer, må du ta godt vare på druerankene dine.

 1. Når bør du beskjære druerankene?

  Det er viktig å beskjære druerankene før sevjen begynner å flyte, ellers vil du skade planten, og den vil begynne å blø. Sevjen kan begynne å flyte så tidlig som i starten av mars, så du bør beskjære druerankene tidligere. Det er best å gjøre det før vinteren kommer, men du må aldri beskjære dem hvis det er fare for frost. Hvis du beskjærer i forkant av noen frostfrie dager og netter, får sårene tid til å gro. Beskjæring om sommeren sikrer at druene kan vokse som de skal.

 2. Hvilket utstyr trenger du for å beskjære drueranker?

  Beskjær druerankene ved hjelp av beskjæringssaks med papegøyenebb. En beskjæringssag er et bedre alternativ når du skal beskjære tykkere og hardere greiner.

 3. Hvordan bør du beskjære druerankene? – De første tre årene

  Det første året kan du beskjære hele hovedskuddet til rundt tre hoder over bakken. Det får drueranken til å vokse raskere og bli sterkere i årene som kommer. Det andre året vil skuddet produsere flere nye skudd. Fjern alle skuddene bortsett fra de to beste. Du kan beskjære nye skudd gjennom hele vekstsesongen. Bind opp det sterkeste og tykkeste av de to skuddene til en bjelke, en vegg eller en tråd om høsten. Du kan fjerne det andre skuddet. Det tredje året vil skuddet du lot vokse, bli hovedstilken, og det vil produsere sine egne skudd. Du kan binde opp disse skuddene også.

 4. Hvordan bør du beskjære druerankene? – Etter tre år

  Druene vokser i klaser på sidegreinene. De vokser bare på nye greiner, så sidegreinene som produserer druer, bør beskjæres før vinteren setter inn. Beskjær disse greinene til like over den første knoppen som viser tegn på utvikling. Dette er ofte den andre knoppen på greinen, siden den første knoppen som regel ikke utvikler seg. Pass på at det er en avstand på 20 cm mellom skuddene slik at druene får et godt vekstgrunnlag.

 5. Hvordan bør du beskjære druerankene? – Om sommeren

  I vekstsesongen bør du beskjære alle overskytende knopper, som utvikler seg i bladhjørnene av en grein. Hvis det vokser små bærklaser på sidegreinen, må greinen beskjæres til rundt det andre bladet etter klasen. Hvis det vokser flere klaser, bør du fjerne alle bortsett fra klasen som vokser nærmest skuddet. Greiner hvor det ikke vokser klaser, kan fjernes helt. Ved å beskjære på denne måten sikrer du at druerankene fokuserer på greinene hvor det vokser druer, slik at du får store og saftige druer. Du kan høste druene etter sommeren (september/oktober).

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Beskjære drueranker

3.8
3.8 of 5

655 totalt

 • 5
  303
 • 4
  147
 • 3
  54
 • 2
  40
 • 1
  111