Arbeide med veggplugger

86% of 100%

Hvis du skal montere noe på en mursteins- eller betongvegg, gipsplate eller en annen hard overflate (unntatt tre), må du bruke veggplugger. Slike plugger gir godt feste i massive materialer, eller de kan forankres i hule materialer eller paneler.

 1. Hva slags veggplugger skal jeg bruke?

  Hver type bygningsmateriale krever en spesiell type veggplugg. Forskjellige slags veggplugger er tilgjengelige for spesielle situasjoner, og disse gir ofte en sterkere montering enn veggplugger av universaltypen. Når du har funnet riktig type veggplugg til jobben, er neste trinn å velge riktig størrelse. Diameteren på boret er den samme som diameteren på veggpluggen. Dette angis vanligvis på veggpluggen, for eksempel S6 for en veggplugg og bordiameter på 6 mm.

 2. Universalveggplugger

  Den klassiske veggpluggen av nylon fås i ulike basistyper. Når du strammer skruen, ekspanderer veggpluggen slik at den forankres godt i veggen. Bor hullet med en borhammer, og bank pluggen forsiktig på plass. Deretter kan du montere skruen. Påse at du benytter en type skrue som passer sammen med veggpluggen, og at den har riktig lengde og tykkelse i forhold til den aktuelle veggpluggen.

 3. Fester med hammer

  Disse veggpluggene har en stålspiker eller spesialskrue som slås på plass i pluggen med en hammer. Dette er mye raskere enn å bruke en vanlig skrue og ideelt til montering av ledningslister, trebjelker, vinduskarmer, takplater og veggkledning. Hvis nødvendig kan du stramme skruen med en skrutrekker etter at den er slått på plass.

 4. Veggplugger med vinger

  Disse veggpluggene av nylon skal brukes i hule vegger og består av 2 deler. Når skruen strammes, foldes bakparten ut mot den fremre delen av pluggen. En annen variant er vingepluggen. Denne har 4 "vinger" og er ideell til montering i grunne hull. Du kan bruke disse veggpluggene til å henge opp malerier, lette speil og andre lette ting. Denne typen plugg gir godt feste i gipsplater og liknende materialer.

 5. Ankerbolter

  Disse veggpluggene er beregnet for oppheng som skal bære tunge laster, f.eks. store hyller og stativer. En M12 ankerbolt kan vanligvis bære en vekt på opptil 200 kg. Når mutteren eller kroken strammes, trekkes det koniske ankeret innover. Trykket som oppstår, får metallsegmentene til å ekspandere og trykke kraftig mot det omgivende materialet.

 6. Gipsplateplugg

  Denne pluggen danner en tykkere del inni eller bak en hul vegg. Når en skrue settes inn og strammes, ekspanderer segmentene og folder seg ut som en paraply. Disse pluggene kan brukes med forskjellige slags plater, og de er også egnet til montering av lette artikler i taket.

 7. Mollyplugg

  Mollyplugger brukes først og fremst i tak og hule vegger. De har fjærbelastede "vinger" montert på skrugjenger. Pluggen skyves gjennom hullet med vingene lukket, og så spres vingene når de frigjøres og skruen strammes.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Arbeide med veggplugger

4.3
4.3 of 5

908 totalt

 • 5
  630
 • 4
  137
 • 3
  31
 • 2
  31
 • 1
  78