Arbeide med veggplugger (del 2)

92% of 100%

For å feste en gjenstand til en vegg eller et tak må du bruke veggplugger slik at du kan sette inn skruer. Den typen veggplugg som er best å bruke, avhenger av materialet som veggen er laget av. Det er for eksempel forskjellige plugger til betong, murstein, gipsblokker, lettbetong, perforert stein, hule bygningsblokker, treullsement og gipsplater.

Hvis du kjøper plugger og skruer i form av sett, kan du være sikker på at de vil passe til hverandre. Pass på at du bare kjøper skruer og nylonplugger av god kvalitet. Billige plugger (plastplugger) holder ofte ikke godt nok. Og billige skruer kan bøye seg og til og med brekke når de strammes hardt. Så unngå frustrasjon og skader, og velg alltid materialer og verktøy av god kvalitet. (Se også de trinnvise anvisningene "Arbeid med veggplugger".)

 1. Dybdeinnstilling

  Bruk drillens dybdelære for å unngå at hullet blir for dypt. Hvis drillen ikke er utstyrt med dybdelære, kan du sette en avstandsring på boret og stramme skruen slik at du fester den på riktig bordybde. Hvis du ikke har noen avstandsring, kan du feste et stykke farget tape på det rette stedet på boret.

 2. Den riktige kombinasjonen av skrue, plugg og bor

  Det riktige valget av skrue og plugg avhenger av den vekten som skal holdes oppe, og det materialet som veggen er laget av. De riktige kombinasjonene av skruer, plugger og bor vises under.

 3. Universalveggplugger

  Disse pluggene er egnet til alle slags overflater og fås i to typer. Hvis pluggen har en krave i den åpne enden, vil kraven dekke utsiden av det borede hullet og hindre pluggen i å synke dypere inn i hullet. En plugg uten krave kan skyves dypere inn i veggen eller bak en flis. Tilgjengelig i Ø 5 til 14 mm.

 4. Messingankerplugg

  En messingankerplugg er egnet til alle slags materialer med høy og jevn tetthet. Når den er satt inn i hullet, kan ikke denne pluggen rotere, slik at den egner seg til bruk i plater. Disse pluggene kan brukes sammen med M6- og M8-bolter.

 5. Feste med hammer

  Hvis du fester noe med hammer, kan du jobbe svært raskt – du slår bare pluggen inn i det borede hullet sammen med skruen, og den sitter straks godt fast. Disse festemidlene er beregnet for sammenføyningsjobber i ikke-bærende konstruksjoner og for vindusrammer med store materialtykkelser.
  Tilgjengelige i Ø 5, 6 og 8 mm og lengder på opptil 120 mm.

 6. Kort panelplugg

  Disse pluggene er egnet til plater med en tykkelse på 6 mm og oppover.
  De har en kort ekspansjonsdel og er beregnet for å brukes sammen med sponplateskruer.
  Tilgjengelig i Ø 8, 10 og 12 mm.

 7. Gipsplateplugg

  Denne pluggen har en selvgjengende utvendig gjenge og kan brukes direkte sammen med et spesialbor uten at det først er nødvendig å bore et hull. Egnet til bruk sammen med sponplateskruer opptil Ø 5 mm.

 8. Vingeplugg

  Denne pluggen har "vinger" som går ut til sidene når skruen strammes, slik at pluggen får høy lastbærende evne. Disse pluggene vil ikke dreie i hullet når skruen strammes. Vingeplugger kan brukes i gipsplater, fiberplater og liknende myke materialer.
  Tilgjengelige med M5- og M6-skruegjenger.

 9. Lettbetongplugg

  Dette er en spesialplugg for celle- eller lettbetong. Når det gjelder disse pluggene, bør du først forbore hullet til en mindre diameter og så slå pluggen inn i hullet med en hammer.
  Tilgjengelig i Ø 8, 10 og 14 mm.

 10. Kjemiske ankre

  Kjemiske ankre brukes for å feste gjengede stenger eller ankerstenger i betong eller mur. De er utstyrt med en kapsel som inneholder hurtigherdende klebeharpiks der stangen festes. Dette gir dem høy lastbærende evne. De er egnet til bruk i betong og murverk og finnes i M8 til M16.
  Slik fungerer det
  1 Bor et rett hull som er litt større enn kapselens diameter.
  2 Blås støvet ut av hullet, for eksempel med et sugerør.
  3 Skyv kapselen inn i hullet.
  4 Sett en gjenget stang eller en ankerstang inn i hullet, og åpne kapselen mens du gjør dette.
  5 Skyv den gjengede stangen eller ankerstangen så langt inn i hullet som mulig, rett den opp, og la klebeharpiksen herde. Etter herding kan du skjære eller sage gjengestangen til ønsket lengde hvis nødvendig.

Kapasitet

Ranger denne trinnvise instruksjonen.

Arbeide med veggplugger (del 2)

4.6
4.6 of 5

766 totalt

 • 5
  610
 • 4
  84
 • 3
  19
 • 2
  12
 • 1
  41