Vanlige spørsmål

Er det noe spesielt du lurer på om en jobb eller et verktøy? Eller vil du vite forskjellen på ulike verktøy? Du finner en nyttig oversikt over vanlige spørsmål i SKIL nettsiden.

Se om spørsmålet ditt står der og finn svaret på det du lurer på!

 • Hvilken elektrisk sag er det riktig å bruke når du skal skjære gulvlaminatbord: sirkelsag eller stikksag?

  Du kan bruke begge sagtypene. En stikksag er hendigere, og den er også lettere å bruke til å lage små utsparinger, men en sirkelsag er bedre når du skal sage lange rette linjer. Bruk et fintannet sagblad. For å få en glatt og fin avslutning skal du alltid sage plankene med oversiden vendt nedover.
 • Når jeg skal sage plastbelagte MDF-plater, blir alltid den hvite plastoverflaten fliset opp, slik at snittflaten blir stygg. Må jeg bruke en spesialsag?

  Det er best å bruke en sirkelsag med et fintannet sagblad og justere skjæredybden slik at bladet bare så vidt stikker gjennom platen. Du kan også bruke en stikksag med et fintannet sagblad. Det er en god idé å legge maskeringstape langs skjærelinjen på begge sidene av planken for å redusere oppflisingen til et minimum.
 • Hva slags bor og hvilken hastighet skal jeg bruke for å bore i granitt?

  For å skjære i granittfliser skal du bruke en et drill med diamantbor eller en Widia-drill. Du kan også bruke et glassbor. Bruk slagfunksjonen på drillen, og øk hastigheten gradvis. Juster hastigheten for å unngå at boret sklir på overflaten, og ikke bor i full hastighet. Kjøl granitten med vann hvis nødvendig.
 • Hvor langt skal sirkelsagen stikke ut gjennom materialet?

  Prinsipielt sett er 3 mm nok. Det vil minimere oppflising av materialoverflaten. Det er fordi at ved maksimal skjæredybde vil tennene på sagbladet treffe materialet i nesten rett vinkel. Men hvis du bruker den minste nødvendige skjæredybden, blir angrepsvinkelen på tennene mindre. Det gjør det mye lettere å arbeide og gir et bedre resultat.
 • Må en sirkelsage alltid skjære ved full hastighet?

  Trinnløs hastighet gjør at du kan tilpasse skjærehastigheten til materialet. Gipsplater og varmefølsom plast krever lavere hastighet enn tropisk hardved eller aluminium, for eksempel. Sager med "myk start" øker gradvis til full hastighet, noe som skaper mindre slag når du starter maskinen.
 • Vil ikke drillen miste kraft hvis jeg justerer hastigheten?

  Trinnløs hastighet er en av de faktorene du må tenke på når du kjøpe en drill. De fleste billige drillene har fat hastighet, vanligvis rundt 300 o/m. Dyrere driller har en bryter du kan sette på høy eller lav hastighet. Ved bruk av den nyeste elektronikken er det nesten ikke tap av strøm.
 • Hva er forskjellen mellom en batteridrevet drill og en batteridrevet skrutrekker?

  Akkurat som det finnes batteridrevne driller, finnes det også batteridrevne skrutrekkere. Du kan også bruke en batteridreven drill til å skru med, så du kan kanskje tro at det ikke er behov for en batteridreven skrutrekker. Men det stemmer ikke: En batteridreven skrutrekker er lettere og mer kompakt enn en batteridreven drill, slik at den hendigere og mindre anstrengende å bruke. Det er også lettere å arbeide på vanskelig tilgjengelige steder med en batteridreven skrutrekker. Dessuten koster en batteridreven skrutrekker mye mindre enn enn en batteridreven drill.
 • Hvorfor blir batteriet på den batteridrevne drillen min så raskt utladet?

  Kraften til en batteridreven drill avhenger av batterispenningen. Et kraftigere verktøy krever et batteri med høyere kapasitet (i amperetimer), og dette gjør også at du kan arbeide lenger før du lader opp igjen. Jo tyngre jobben som du gjør, er, desto raskere blir batteriet utladet. Dette påvirkes også av alderen på batteriet. Batteriets levetid påvirkes også av bruken og oppladingen samt av batteritypen.
 • Hvordan skal jeg vite hvilken sandpapirgrad jeg skal bruke?

  Vanlig rødbrunt sandpapir er egnet til generelle slipejobber og fås i en rekke kornstørrelser, fra grovt til fint. Oksidkorn på et linunderlag er enda hardere og brukes til å slipe metaller og til elektriske slipere. Hardest av alt er karborundum, som brukes på "vått og tørt" sandpapir. Dette kan brukes sammen med vann for å slipe metalloverflater.
 • Gipsveggen min er malt med lateksmaling. Hva er den beste måten å fjerne den på?

  Hell først kokende vann over lateksmalingen, og prøv deretter å fjerne den umiddelbart med en stålbørste eller trekantet malerskrape. Hvis det ikke fjerner all malingen, kan du bruke en blåselampe for å mykne resten av malingen og så fjerne den med en blåselampe.
 • Hva betyr 16 V maks.?

  En 16 V maks. (14,4 V) batteripakke består av fire individuelle battericeller. Hver celle har to spenningsverdier: nominell og maksimal. Når en 3,6 V Lithium-Ion-celle lades, blir den faktisk ladet med 4 V. Det er først når den lades ut til 50 % at den får den nominelle verdien på 3,6 V. Den nominelle verdien beregnes slik: 3,6 V x 4 celler = 14,4 V. Mens maks. verdi er basert på maksimal ladeverdi: 4V x 4 celler = 16V.
 • Hva betyr 20V maks.?

  En 20V maks. (18V) batteripakke består av fem individuelle battericeller. Hver celle har to spenningsverdier: nominell og maksimal. Når en 3,6 V Lithium-Ion-celle lades, blir den faktisk ladet med 4 V. Det er først når den lades ut til 50 % at den får den nominelle verdien på 3,6 V. Den nominelle verdien beregnes slik: 3,6 V x 5 celler = 18V. Mens maks. verdi er basert på maksimal ladeverdi: 4V x 5 celler = 20V.