Historie

Hvordan det hele begynte…

1921

Det hele startet i 1921 da oppfinneren Edmond Michel stod ute på en sukkerrør-plantasje i Louisiana i USA. Der så han hvordan arbeiderne brukte macheter til å hugge seg vei for hånd gjennom de tykke og robuste sukkerrørene. Det var et tungt og strevsomt arbeid. Michel mente at det måtte finnes en enklere måte. Dette førte senere til starten på Skil Corporation.

På verkstedet sitt i New Orleans utviklet han etterhvert en maskinell machete. Men for at ideen skulle realiseres forstod han at knivbladet måtte rotere. Han forbedret raskt den første versjonen, og i 1923 hadde han utviklet verdens første elektriske håndsag. En New Orleans-avis skrev en liten artikkel om oppfinnelsen hans.

Joseph W. Sullivan arbeidet med landbruksutvikling og leste denne artikkelen på en reise fra Minneapolis til Florida. Han mente det var en svært god idé, og dro rett til New Orleans for å finne Edmond Michel.

1924

Etter enda flere forbedringer av den elektriske håndsagen startet Edmond Michel og Joseph W. Sullivan selskapet «The Michel Electric Handsaw Company» i 1924. De kalte den banebrytende sagen «Skilsaw» (Skil-sagen).

1926

Edmond Michel ville gjerne fortsette med det han likte best, nemlig å finne opp ting. Derfor forlot han selskapet i 1926. Samme år ble navnet «The Michel Electric Handsaw Company» endret til «SKILSAW Incorporated». Og innen året var omme var det allerede blitt produsert 2 000 sirkelsager.

1928

Dette året ble det for første gang benyttet trykkstøpealuminium i produksjonen av elektriske verktøy. SKIL var en pioner innen bruk av aluminium, som bidro til at verktøyene ble lettere og mer solide. Samtidig ble det innført en rekke sikkerhetstiltak. Den første bærbare elektriske sirkelsagen, «Modell E», ble utviklet i 1928.

1934

Etter å ha markedsført kun sirkelsager i flere år introduserte SKIL de første elektriske bormaskinene i 1934.

1936

SKIL tegnet en forsikrings- og pensjonsordning for sine ansatte i 1936. Dette var en svært progressiv utvikling på den tiden, da det fortsatt var mangel på jobber og selskaper vanligvis ikke tilbød sine ansatte noen tilleggsgoder.

1937

Sirkelsagen «Modell 77», som senere skulle bli SKILs mest kjente produkt, ble første gang produsert i 1937. Dette verktøyet var robust og pålitelig, og ble raskt en bransjestandard. Håndverkere sa at dette var den beste bærbare elektriske sagen som fantes på den tiden.

1947

Skils sortiment ble ytterligere utvidet med produkter som elektriske skrutrekkere, slagtrekkere, elektriske bormaskiner og slagbormaskiner, slipemaskiner, hekksakser, ulike typer sirkelsager og et bredt utvalg tilbehør!

1952

Selskapets navn «SKILSAW Incorporated» ble endret til «Skil Corporation» for å gjenspeile de mange ulike produktene og hundrevis av modellene selskapet produserte. Navnet «SKILSAW» ble registrert som varemerke for selskapet.

1961

SKIL eksporterte i stor skala og valgte derfor å opprette en egen organisasjon i Europa. I 1961 ble Skil Nederland N.V. åpnet i Breda. John W. Sullivan var barnebarnet til grunnleggeren Joseph Sullivan, og ble utnevnt som administrerende direktør. Innen årets utgang hadde SKIL utvidet virksomheten med en rekke salgskontorer over hele Europa. Senteret i Breda ble europeisk hovedkontor og betjente hele det kontinentale markedet.

1966

Bolton Sullivan, sønn av med-grunnlegger Joseph Sullivan, besøkte SKILs hovedkontor i Breda. Og i 1966 ble SKILs elektriske verktøy nummer 10 millioner produsert.

1996

I 1996 ble SKIL kjøpt opp av Robert Bosch GmbH.

2008

SKIL Europa introduserte «SKIL Masters»-serien. Dette innebar at i tillegg til gjør-det-selv-produkter tilbød SKIL Europa nå også en verktøyserie for profesjonelle håndverkere.

2011

Skils hageverktøy ble gjeninnført i Europa. Hele serien med hageprodukter har SKILs unike «Easy Storage System», som sikrer praktisk og plassbesparende oppbevaring av verktøyene.

2017

SKIL ble kjøpt opp av Chervon (HK) Ltd. i 2017. Chervons mål er å skape innovative produkter, noe som passer godt til SKILs fokus på utvikling av smarte produkter som er gunstig priset og enkle å bruke.